kirgizistan-turkiye-manas-universitesi-kirgiz-dilinin-gelismesi-icin-faaliyetle

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Kırgız dilinin gelişmesi için faaliyetlerini sürdürüyor

Kırgızistan ile Türkiye arasında dostluk köprüsü görevi yerine getiren Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, kuruluşundan bu yana Kırgızcanın öğrenimi ve kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik projeler yapıyor.

03 Şubat 2024 13:34

Kırgızistan ile Türkiye hükümetleri arasında imzalanan anlaşmaya uygun olarak 1995’te kurulan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ), Kırgız dilinin gelişmesine ve kullanımının yaygınlaşmasına yönelik gerçekleştirdiği projelerini anlatan bir program düzenledi.

Programa, ülkedeki  basın kuruluşlarının temsilcileri, üniversite yönetimi ve öğretim görevlileri katıldı. Açılışta, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nin tarihi ve faaliyetlerini anlatan kısa tanıtım filmi izletildi. Daha sonra, Kırgızcanın öğrenimi ve kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik projeler tanıtılırken, KTMÜ’nün Kırgızca yayın faaliyetleri ve Kırgızcanın eğitim sürecindeki önemi anlatıldı. Şimdiye kadar KTMÜ tarafından yayınlanan Kırgızca ile ilgili sözlükler, ansiklopediler ve kitaplar da tanıtıldı. 

KTMÜ Rektörü Prof Dr. Alpaslan Ceylan programda yaprığı konuşmada, “Manas Üniversitesi olarak Kırgızcaya ne gibi katkılarımız var, bunları basın mensupları ile paylaşmak istedik. Bizim amacımız Türk dillerinin aktif olarak kullanımını sağlamaktır. Elbette ki, dünyadaki milletlerin farkı dilleri var, ama bizim amacımız Kırgızcamız, güzel, anamızın ak sütü gibi ak Kırgızcamızın Kırgızistanımızda ve Türk Dünyası Devletler Teşkilatında daha çok kullanımını sağlayabilmektir”. dedi.
 

Anahtar Kelimeler: kırgızistan-türkiye manas üniversitesi, kırgızca, eğitim,

Diğer Haberler