kirgizistan-yenilenebilir-enerji-kaynaklarinin-payini-artirmak-icin-yatirimci-b

Kırgızistan, yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmak için yatırımcı bekliyor

Kırgızistan Küçük Hidroelektrik Santralleri (Çakan HES) Kurumu Genel Müdürü Nurlan Sadıkov, yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmayı hedeflediklerini belirterek küçük hidroelektrik santrali yapımı için yabancı yatırımına açık olduklarını söyledi.

27 Aralık 2022 12:01

Sadıkov,  ülke olarak enerji sektöründe kalifiye iş gücüne, iş tecrübesine, altyapı ve zengin su kaynaklarına sahip olduklarını vurguladı.

Sadıkov, küçük hidroelektrik santrali projelerinin, uzun elektrik nakil hatlarının kurulumuna gerek olmadan en yakın trafoya elektrik verilerek ucuz enerji potansiyeli taşıdığına dikkati çekti.

Ülkenin ekonomik kalkınması için küçük hidroelektrik santrali yapımına büyük önem verdiklerini ifade eden Sadıkov, şunları kaydetti:

"Dağlar ve su ülkesiyiz. Yeterli seviyede kaynaklarımız mevcut. Tüm hidroelektrik potansiyelimizi harekete geçirmek için hazırız. Kırgızistan'da küçük hidroelektrik santralleri kurmak isteyen yabancı yatırımcılara kapımız daima açık ve kendilerini davet ediyoruz. Gelin birlikte hidroelektrik santralleri kuralım. Geliniz, yeşil enerjiye kendi katkınızı sağlayınız. Biz her türlü desteği sağlamaya ve birlikte çalışmaya hazırız."

Sadıkov, ülkenin Talas bölgesinde geçen yıl temeli atılan, toplam kapasitesi 25 megavat olan ve yıllık ortalama 92 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik üretimi olan üç jeneratörlü Bala-Saruu adlı bir hidroelektrik santralinin inşaatını sürdürdüklerini belirtti.

Sadıkov, yaklaşık 23 milyon dolara mal olacak ve bölgenin elektrik ihtiyacının yüzde 20'sini sağlayacak olan projeyi, 2023 sonunda hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti.

Kırgızistan, enerji güvenliğine yönelik adımları hızlandırdı

Kırgızistan, 3 milyar kilovatsaat elektrik açığını kapatmak için enerji güvenliğine yönelik attığı adımları hızlandırdı.

Ülkenin kuzeyindeki Çuy Bölgesi'nde, yıllık ortalama 11 milyon 895 bin 756 kilovatsaat elektrik üretmesi öngörülen Sokuluk adlı hidroelektrik santrali hayata geçirildi.

Celalabad bölgesinde ise 2 milyar 916,6 milyon dolara mal olması planlanan Kambar-Ata-1 barajı ve hidroelektrik santralinin yanı sıra Narın bölgesinde 124 milyon dolara mal olacak ve 4 yıl sonra hayata geçirilecek Kulanak adlı hidroelektrik santralinin temeli atıldı.

Ülkedeki Papan, Orto-Tokoy, Tort-Kul adlı su rezervuarlarında küçük hidroelektrik santralleri projelendirilirken, Kambarata-2 hidroelektrik santralinin ikinci hidroelektrik ünitesinin devreye alınması için çalışılıyor.

Kırgızistan'da 2021'de 15 milyar kilovatsaatten fazla elektrik enerjisi üretilirken, bunun yaklaşık yüzde 86'sı hidroelektrik santraller tarafından sağlandı.

Diğer Haberler