kirgizistanda-aricilik

Kırgızistan'da Arıcılık

Kırgızistan’da her yıl yaklaşık 10 bin ile 12 bin ton arasında bal üretiliyor.

19 Ağustos 2023 12:53

Tarımın sürdürülebilmesi için arıların çok büyük önemi var. Bu nedenle pek çok ülkede arı üreticileri için koruma projeleri uygulanıyor. Kırgızistan'da da bu tür projelerin daha sistemli yapılması için arıcılık sektörüyle ilgili sayım ve tanımlama çalışmalarını tamamladı.

Kırgızistan’da her yıl yaklaşık 10 bin ile 12 bin ton arasında bal üretiliyor. Ancak ülkenin yıllık 100 bin ton bal üretme kapasitesi bulunuyor.

Bir çok kez dünyanın en iyi balı seçilen Kırgızistan’ın dağ balı, içinde Türkiye’nin de bulunduğu 28 ülkeye ihraç ediliyor. Hem dağlık bir ülke olması, hem de organik bal üretimi için uygun koşulların bulunması nedeniyle arıcılık, Kırgızistan’da ekonomiye önemli katkı yapması beklenen sektörlerden biri olarak görülüyor. Bu nedenle Tarım Bakanlığı, arı yetiştiricilerini desteklemek için özel projeler üretiyor.
Arı yetiştiricilerine kredi desteği veriliyor, onların yaylalara ulaşımı ve yerleşimini kolaylaştırıcı önemler alınıyor.

Bakanlık tarafından ürünlerin sertifikalandırılması, satış ve ihracat koşullarının iyileştirilmesi çalışmaları da sürdürülüyor.
Tarım Bakanlığı, aynı zamanda arıcılık sektörünü destekleyici projelerin daha sistemli yapılması için 2020’den bu yana gerçekleştirdiği sektörle ilgili sayım ve tanımlama çalışmalarını tamamladı.

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, bal,

Diğer Haberler