kirgizistanda-art-ordo-2023-9-uluslararasi-tiyatro-festivali-haftasi-sona-erdi

Kırgızistan'da Art-Ordo-2023 9. Uluslararası Tiyatro Festivali Haftası sona erdi

Kırgızistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen Art-Ordo-2023 9. Uluslararası Tiyatro Festivali Haftası, ödül töreniyle sona erdi.

30 Eylül 2023 09:37

Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı ve Kırgızistan Tiyatro Emekçileri Birliğinin organizasyonunda, başkent Bişkek'te 25 Eylül'de başlayan Art-Ordo-2023 9. Uluslararası Tiyatro Festivali Haftası sona erdi.

Festivale Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Rusya ve Belarus'tan 17 devlet tiyatrosu katıldı. Tiyatrocular, son iki yılda başarıyla sahnelenen gösterilerini jüri ve seyircinin izlenimine sundu. Bu yılki festival, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından Kırgız tiyatro sanatçısı Baken Kıdıkeyeva'nın doğumunun 100. yılına ithaf edildi.

 Festivalde, Baken Kıdıkeyeva anıldı

Kırgız tiyatro sanatçısı Kıdıkeyeva, sanat oyunu anlamını taşıyan Art-Ordo-2023 9. Uluslararası Tiyatro Festivali Haftası boyunca anıldı. Heykeltıraş Sadabek Ajiyev tarafından hazırlanan Kıdıkeyeva'nın büstü, Bişkek'teki Genç Seyirciler Tiyatrosu'na konuldu. Genç Seyirciler Tiyatro oyuncuları, Kıdıkeyeva'nın hayatını konu alan "Yetenek ve Kader" adlı oyunu sahneledi. Festival boyunca, Kıdıkeyeva'nın oynadığı oyunlardan ve filmlerden alıntılar gösterildi ve konuşmalar yapıldı.

 Festival, kapanış ve ödül töreniyle sona erdi

Ankara Devlet Tiyatro sanatçısı Erdinç Doğan, festivale, Sait Faik Abasıyanık'ın yazıp Murat Çidamlı'nın yönettiği "Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye" oyunuyla katıldı. Doğan, buradaki performansıyla özel jüri ödülüne layık görüldü. Festivalin büyük ödülü ise "Güneşi Yakalayan Çocuk" adlı oyunuyla Kırgızistan Issık-Göl Bölge Müzikal Dram Tiyatrosu ile "Kozı Körpeş-Bayan Sulu" destanı oyunlaştıran Kazakistan Devlet Akademik Müzikal Dram Tiyatrosuna verildi. Doğan, yaptığı açıklamada, "Oyunumuz, ata yurdumuz Kırgızistan'da ayrı bir sevgi ve muhabbetle karşılandı. Seyirciler içtenlikle izledi. Alkışlarla oyunu kesti. Oyuna büyük katkıda bulundu." ifadelerini kullandı. Festival jüri üyeleri arasında Türkiye'den Çukurova Üniversitesi Tiyatro Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Başkanı İsmail Dikilitaş da yer aldı.

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, tiyatro, festival,

Diğer Haberler