kirgizistanda-dinler-arasi-baris-ve-uyum-konulu-konferans-duzenlendi

Kırgızistan'da dinler arası barış ve uyum konulu konferans düzenlendi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un himayesinde "Kırgızistan Dinler Arası Barış ve Uyumun Ülkesidir" 5. Uluslararası Konferansı düzenlendi.

23 Kasım 2023 17:28

Kırgızistan Devlet Din İşleri Komisyonunca düzenlenen konferansa, Rusya, Avrupa, Orta Asya ve Arap ülkelerinden din adamları ile akademisyenler katıldı.

Komisyon Başkanı Toigonbay Abdıkarov,  etkinliğin, laik devlette geleneksel dinin rolünü belirlemeye ve devlet ile mezhepler arası ilişkileri geliştirmeye büyük ölçüde yardımcı olacağını söyledi.

Kırgızistan Müftüsü Zamir Rakiyev de, ülkesinin, dini özgürlükler konusunda örnek olduğunu belirtti.

Rakiyev, dini radikalizmin toplumları böldüğünü, İslam'a zarar verdiğini ve devletlerin kalkınmasına fayda getirmediğini dile getirdi.

Aşırılıkla mücadelenin sürmesi gerektiğini vurgulayan Zamir Rakiyev, "Dinimizi gelecek nesillere sapasağlam ulaştırmamız gerekiyor." ifadesini kullandı.

Kazakistan Müftüsü Naurızbay Taganulı ise konferansın, halklar arasındaki dinler arası barış ve uyuma katkı sunacağına inandığını söyledi.

Rus Ortodoks Kilisesi Piskoposu ve Orta Asya Bölge Başkanı Viktor Morar da dünyada halklar arasında uzun yıllardır gelişen iyi ilişkilerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğuna işaret etti.

Katolik Kilisesine bağlı Orta Asya Katolik Piskoposlar Konferansı Genel Sekreteri Yevgeniy Zinkovskiy de, böyle bir konferansın, din yolunda gidenlere din emirlerini yerine getirme konusunda umut vadettiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Kırgızistan Mukim Koordinatörü Antje Grawe de ülkelerin sürdürebilir kalkınması ve toplumların barış içinde yaşaması için eşitliğin sağlanması ve yoksulluğun azaltılması gerektiğini kaydetti.

Ürdün Uluslararası İslam Üniversitesi Hanefi Fıkıh Fakültesi Dekanı Salah Abu al-Hajj ise dini emir ve hadislere kişisel yorum getirilmesinden kaynaklanan tehditlerden söz etti.

Konferansta, katılımcıların ülkelerindeki din politikası, ibadethane sayıları, dinler arası diyalog çabaları ve din özgürlüğü konularının işlendiği "Devlet ve Din", "Ekonomi ve Din" ve "Toplum ve Din" başlıklı oturumlar yapıldı.

 

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, sadırcaparov,

Diğer Haberler