kirgizistanda-heykeltiras-tamila-mamatova-ulkesinin-tarihi-sahsiyetlerinin-hey

Kırgızistan'da heykeltıraş Tamila Mamatova, ülkesinin tarihi şahsiyetlerinin heykellerini hazırlıyor

 Ablasının evinde kendine atölye açan Mamatova, burada taş, bronz ve mermerden heykel hazırlıyor - Usta heykeltıraş, bugüne kadar ülkesinin tarihi şahsiyetlerinden dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov, yazar Tologon Kasımbekov, devlet adamı Korçubek Aknazarov, akademisyen İsak Bekboyev ve opera sanatçısı Bolot Minjılkiyev'in heykelini yaptı

03 Ekim 2021 15:05

 Mamatova, Kırgızistan'ı ziyaret eden yabancı turist sayısını artırmak amacıyla Türk dünyasının tarihi şahsiyetlerinin heykellerinin konulacağı açık hava müzesinin kurulmasını istiyor

 Kırgızistan'da genç kadın heykeltıraş Tamila Mamatova, ülkesinin tarihi şahsiyetlerinin büstlerini hazırlıyor.

Kırgızistan'ın Celalabad bölgesindeki Kelte köyünde doğan Mamatova, Kırgızistan Ulusal Sanat Akademisi ve Rusya'nın Sankt-Petersburg Devlet Akademik Resim, Heykel ve Mimarlık Enstitüsünden mezun oldu.

Mamatova, sağlık çalışanı olan ebeveynlerinin itirazlarına rağmen heykeltıraşlığı seçerek, taşa "can" vermeye başladı.

Daha okuldayken yontma yeteneği fark edilen Mamatova, 2018 yılında Kırgız Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi'nde "Benim Aytmatov'um" adlı ilk kişisel heykel sergisini açtı.

Mamatova'nın 15 farklı ülkede eserleri bulunuyor.

Ablasının evinde kendine atölye açan ve duvarlarını çok sayıda teşekkür ve ödül belgeleriyle süsleyen Mamatova, burada taş, bronz ve mermerden heykel hazırlıyor.

Usta heykeltıraş, bugüne kadar, Kırgızistan'ın tarihi şahsiyetlerinden dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov, yazar Tologon Kasımbekov, devlet adamı Korçubek Aknazarov, akademisyen İsak Bekboyev ve opera sanatçısı Bolot Minjılkiyev'in heykelini yaptı.

Mamatova ayrıca Kazakistan'ın Kokşetau şehrinde bir eğitim kurumuna hediye edilen Kazak şair ve düşünür Abay Kunanbayev'in büstünü de hazırlayarak övgü aldı.

Bişkek yakınlarındaki yaşadığı evinde atölyesinin kapılarını açan Mamatova, Kırgızistan'da Türk dünyasının tarihi şahsiyetlerin heykellerinin konulacağı bir açık hava müzesinin kurulması gerektiğini söyledi.

Mesleğini çok sevdiğini dile getiren Mamatova, "Heykeltıraşlıkla ilgilenen kişiler manevi olarak güçlü olur. Çevresine asla zarar vermez. Bu mesleği yapanlar devletine ve milletin tarihine ışık tutarak sevgiyi artırıyorlar." dedi.

Mamatova, Kırgızistan'ı ziyaret eden yabancı turist sayısını artırmak ve gelecek kuşaklara tarihi şahsiyetlerin önemini daha iyi anlatmak amacıyla "Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Türk dünyasını temsil eden kahramanların heykellerinin dikilmesini istiyorum." ifadesini kullandı.

Sanatçı Mamatova, Türk dünyasını oluşturan ülkelerin ve halkların gelişmesine ve kalkınmasına emeği geçen tarihi şahsiyetleri ile zengin olduğunu vurguladı.

 

Diğer Haberler