kirgizistanda-islam-akademisi-kuruldu

Kırgızistan'da İslam Akademisi kuruldu

İslam Akademisi ülkedeki en üst din öğretimi kurumu olacak.

12 Ocak 2024 10:24

Kırgızistan’da inşaatına 2021’de başlanan İslam Akademisi projesi tamamlandı. Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un ülkedeki en üst din eğitimi kurumu olarak İslam Akademisinin kurulması kararı resmi gazetede yayınlandı.

Hükümet, Birleşik Arap Emirliklerinden Sultan En-Nahyan Vakfı ile birlikte yürüttüğü bu projenin, din eğitimi alanındaki sorunların üstesinden gelinmesine katkı yapacağını düşünüyor.

Başkent Bişkek’e 70 kilometre uzaklıktaki Tokmok şehrinde 2 hektarlık alana kurulan akademi, ülkenin en üst din eğitimi kurumu olacak. 
İslam Akademisi projesi, 2021’de Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un Birleşik Arap Emirliklerinin Sultan En-Nahyan Vakfı Başkanı Hamad Salem El-Ameri ile yaptığı görüşmesinin ardından başlatıldı.
Sadır Caparov, söz konusu görüşmede, dünyanın farklı bölgelerindeki radikal dini hareketlerin bir çok ülkeyi tehdit ettiğini, buna karşı koymanın en iyi yolunun din eğitimi olduğunu söyledi.
Din İşleri Devlet Komisyonundan şimdiye kadar yapılan açıklamalara göre, Akademide 200 civarında öğrenci eğitim görecek. Bunların 150’si yüksek lisans ve doktora öğrencisi olurken, 50 kişi de Akademi’de hazırlık eğitimi görecek ve staj yapacak. Akademide, Kırgızistan Müslümanları Dini İdaresi için şehir, il ve ilçe müftüleri başta olmak üzere üst düzey din görevlileri de yetiştirilecek. Akademi, bilimsel araştırmaların yanı sıra uzmanlık ve bilirkişilik faaliyetlerde de bulunacak.
Kırgızistan’da günümüzde yüksek öğretim kurumu olarak ikisi Oş Devlet Üniversitesinde olmak üzere 4 ilahiyat fakültesi ve bir de İslam üniversitesi mevcut. Ayrıca, ülkenin farklı bölgelerinde İslam enstitüleri ve medreseler faaliyet yürütüyor.

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, din eğitimi, islam akademisi, ilahiyat fakültesi, caparov,

Diğer Haberler