kirgizistanda-kamu-ihalesine-adi-karisan-istihbarat-baskani-istifa-etti

Kırgızistan'da kamu ihalesine adı karışan istihbarat başkanı istifa etti

Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi (İstihbarat Teşkilatı) Başkanı İdris Kadırkulov, adının hükümetin biyometrik kimlik ihalesine karıştığı gerekçesiyle istifa etti.

15 Mayıs 2019 11:07

Milli Güvenlik Devlet Komitesi Basın Merkezi, İdris Kadırkulov'un Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'a istifa mektubunu sunduğunu duyurdu.

İstifa gerekçesine yer verilen açıklamada, "Milli Güvenlik Devlet Komitesinin Başbakanlık Devlet Tescil Hizmetlerinin biyometrik kimlik ihalesi ile ilgili açtığı soruşturmayı objektif yürütmediği ve başkanın ihale sürecine karıştığı iddiasıyla çıkan tartışmalar son zamanlarda medya, kamuoyu ve özellikle sivil toplum sektörünü meşgul etmektedir. Başkan yürütülen soruşturmanın seyri üzerindeki olası etkisine dair varsayımlara sebep vermemek için istifasını cumhurbaşkanına sundu." ifadesi kullanıldı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamada da Kadırkulov'un istifasının Cumhurbaşkanı Ceenbekov tarafından kabul edildiği bildirildi.

Başbakanlık Devlet Tescil Hizmetleri, biyometrik kimlik ve pasaport formlarının hazırlanması için 19 Kasım 2018'de düzenlenen ihaleyi kazanan yabancı şirketi 11 Ocak'ta açıklamıştı.

Milli Güvenlik Devlet Komitesi Savcısı da Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Dastan Dogoyev, Devlet Tescil Hizmetleri Başkanı Alina Şaikova, lisanslı ve sertifikalı yazılımları hazırlayan 'İnfokom' Devlet Kurumu Başkanı Talant Abdulayev, kurumun müsteşarı Daniyar Bakçiyev ile Maliye Bakanlığı Kamu Alım Daire Başkanlığı yetkilileri hakkında ihalede düşük fiyat veren şirketi seçmemesinden dolayı suç duyurusunda bulunmuştu.

Soruşturma kapsamında Abdulayev, Bakçiyev ve Devlet Tescil Hizmetleri Başkan Yardımcısı Ruslan Sarıbayev gözaltına alınmış, söz konusu kişilere daha sonra ev hapsi verilmiş, Şaikova da görevinden uzaklaştırılmıştı.

Basında yer alan haberlerde Dogoyev'in de geçen hafta ifadesine başvurulduğu ileri sürülmüştü.

Şaikova, ülkedeki kaktus.media adlı haber sitesinde, Milli Güvenlik Devlet Komitesi Başkanı Kadırkulov'un kendisi ile beraber Dogoyev'i davet ettiği lüks bir restoranda, biyometrik pasaportları üreten bir Avrupalı şirketi temsil eden iki kişi ile tanıştırdığını anlatmıştı.

Alina Şaikova, skandala neden olan biyometrik pasaportları hazırlama ihalesi ile ilgili soruşturmayı başlatan Kadırkulov'un kendisi ve cumhurbaşkanının danışmanıyla arasının bozuk olduğunu savunmuştu.

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, kamu ihalesi, istihbarat başkanı, istifa etti, milli güvenlik devlet komitesi, idris kadırkulov,

Diğer Haberler