kirgizistanda-turk-dunyasi-sosyal-bilimler-kongresi-basladi

Kırgızistan'da Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi başladı

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te faaliyet gösteren Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin (KTMÜ) ev sahipliğinde üç gün sürecek ve 100'den fazla bildirinin sunulacağı 20. Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, açılış oturumu ile başladı.

18 Ekim 2022 14:46

Sakarya Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Köksal Şahin, son dönemde Türk dünyasında önemli gelişmeler olmaya başladığını belirterek, kendi geleceklerini tayin eden bilimsel bilgi üreten ve paylaşan toplulukların önemini vurguladı.

Kongrenin Koordinatörü ve Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, bu kongre fikrinin ilk kez, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Kurucusu Prof. Dr. Turan Yazgan’ın 1992'de Kırgızistan’da yaptığı iş birliği protokolü ile ortaya çıktığını anlattı.

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Közhan Yazgan da Vakıf olarak, 29 yıldır Türkiye Türkçesi ile kesintisiz eğitim vermenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, şunları aktardı:

"Türk dünyası, bütün Türklerin birliğini ve dirliğini hedefleyen bir geçmişin ve geleceğin adıdır. Bu coğrafyada çok önemli gelişmeler oluyor. Türkiye ve Türk dünyası üzerinde büyük oyunlar oynanıyor. Sırat Köprüsü önümüzden bir türlü kalkmıyor. Bizler aklımızı ve başımızı alıp, çalışıp, güç birliği oluşturmazsak bu oyunlar da hiçbir zaman bitmeyecektir. Türk dünyasında herkes eğitilip, donatılıp, bu gidişin farkındalığı ile harekete geçmek zorundadır."

Kongreye çevrim içi katılan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, düşünce adamı İsmail Gaspıralı’nın "Dilde, Fikirde, İşte Birlik" ülküsünün somut tezahürü olan kongrenin önemine vurgu yaparak, kongrenin 21'incisinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılının kutlanacağı 2023 yılında Ankara Gazi Üniversitesinin ev sahipliğinde yapılacağını söyledi.

KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan da Türk dünyasında Türk Devletler Teşkilatının (TDT) kuruluşunu yaşayan bir nesil olarak çok şanslı olduklarını ifade ederek, Türk dünyasında çözüm bekleyen "alfabe birliği"nin önemine vurgu yaptı.

KTMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek Kulmırzayev, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Kurucusu Prof. Dr. Turan Yazgan’ın kurduğu eğitim kurumlarından mezunların, tüm Türk dünyasında çalıştıklarını gördüklerini kaydetti.

Yüz yüze ve çevrim içi olarak sosyal bilimlerin birçok alanından 100'den fazla akademik çalışmaya yer verilecek kongrede, Türk Dünyası’ndaki bilimsel, ekonomik ve kültürel iş birliği potansiyeli etraflıca ele alınacak.

Diğer Haberler