kirgizistanda-uranyum-uretimine-izin-verilmeyecek

"Kırgızistan'da uranyum üretimine izin verilmeyecek"

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, ülkede son günlerde tartışma konusu olan uranyum üretileceğiyle ilgili iddialara ilişkin, "Kaygı duyulacak bir sebep yok. Ülkede uranyum üretimine izin verilmeyecek." dedi.

05 Mayıs 2019 09:28

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Ceenbekov, "Anayasa Odası" üyeleri ile bir araya geldiği toplantıda uranyum üretileceği tartışmalarıyla ilgili konuştu.

Ceenbekov, "Vatandaşlarıma, sivil toplum örgütlerine ve medyaya sesleniyorum. Kaygı duyulacak bir sebep yok. Ülkede uranyum üretimine izin verilmeyecek. Bu güzel ülkemiz, temiz ekoloji, temiz su ve temiz hava ülkesidir. Hiçbirimiz doğanın bozulmasına izin vermeyeceğiz. Bunu göz bebeğimiz gibi koruyacağız." diye konuştu.

Ceenbekov, toplumda uranyum üretileceği konusuyla ilgili çıkan tartışmaların hükümetin ilgisiz tutumundan kaynaklandığını kaydetti.

Kırgızistan hükümetinin 2010'da verdiği işletme ruhsatı ile 2016'da ruhsatını uranyum üretimine çeviren Kanada-Kırgızistan ortaklığı "YurAsya Kırgızistan" şirketinin ülkenin kuzeyindeki Issık Göl Bölgesi Ton ilçesi Kızıl-Ompul cevher alanındaki çalışmaları bölge halkının tepkisini çekmişti.

Parlamentonun tepkisi üzerine hükümet, şirketin uranyum çalışmalarını durdurmuş, konunun çevreye etkilerinin araştırılması için komisyon kurmuştu.

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, uranyum, üretim, sooronbay ceenbekov,

Diğer Haberler