kirgizistanda-uranyum-uretimine-tepki

Kırgızistan'da uranyum üretimine tepki

Kırgızistan'da çevreciler, uranyum üretimi için verilen lisansların iptal edilmesini talep etti.

01 Mayıs 2019 08:41

Çeşitli çevreci hareketlere mensup aktivistlerden oluşan yaklaşık 200 eylemci, başkent Bişkek'teki Maksim Gorkiy Parkı'nda toplandı.

"Uranyum yatakları kapatılsın" ve "Uranyum üretimini yasaklayan bir kanun istiyoruz" yazılı pankart açan göstericiler, uranyum üretiminin durdurulmasını istedi.

Uranyum üretiminin, doğa, turizm ve insan sağlığını olumsuz etkilediğini savunan göstericiler, hükümete ve meclise çağrıda bulunularak uranyum üretimi için verilen lisansların iptal edilmesini talep etti.

Göstericiler, hükümetin uranyum keşfi ve üretimi için 12 lisans verdiğini iddia etti.

"Uranyum üretimi yasaklanmasını istiyoruz"

Eyleme katılan Ay-danek adlı çocuk gazetesinin sahibi Toktayım Umetaliyeva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırgızistan'da, İkinci Dünya Savaşı döneminde Rus yer bilimcilerin ülkeye gönderilmesi ile başlayan uranyum üretiminin bağımsızlık tarihinde durdurulduğunu hatırlatarak, "Uranyum üretiminin tamamen yasaklanmasını istiyoruz." dedi.

Kırgızistan'da yaklaşık 20 uranyum yatağının bulunduğunu belirten Umetaliyeva, önceki hükümetlerin uranyum üretimi için verdiği lisansların iptalini istediklerini ve eski yetkililerinin sorumluluklarının gözden geçilmesini talep ettiklerini kaydetti.

Umetaliyeva, Kırgızistan'daki Issık Göl bölgesinin tatil merkezi olduğunu belirterek, "Issık Göl su kaynakların merkezidir. Uranyum üretimi özellikle bu bölgede yasaklansın istiyoruz." diye konuştu.

"YurAsya Kırgızistan" adlı Kanada-Kırgızistan ortaklığındaki şirketin uranyum üretim çalışmaları, bölge halkının tepkisini çekmişti.

Bunun üzerine hükümet, şirketin uranyum çalışmalarını durdurmuş ve şirketin çalışmalarının çevresel etkilerinin araştırılması için komisyon kurmuştu.

Tepkiler üzerine şirket, tüm araç ve gereçlerini bölgeden güvenli bir yere taşımıştı.

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, uranyum, üretim, tepki, çevreciler, lisans, talep,

Diğer Haberler