kirgizistanda-yeni-dil-kanunu-yururluge-girdi

Kırgızistan'da yeni dil kanunu yürürlüğe girdi

Kanun ile eğitim, kültür, sağlık, bilim ve medya olmak üzere tüm alanlarda Kırgızca’nın kullanılması zorunlu olacak.

18 Temmuz 2023 10:38

Kırgızistan'da Kırgızca devlet dili, Rusça ise resmi dil statüsüne sahip.

Parlamentoda Mayıs ayında kabul edilen devlet dili ile ilgili kanun, Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un imzalaması ile birlikte yürürlüğe girdi.

Yeni Dil Kanunu, Kırgızca’nın kullanım alanını önemli ölçüde genişletiyor ve Kırgız Dilinin desteklenmesini hedefliyor.

Yeni Anayasaya uygun olarak hazırlanan Dil Kanunu'na göre, eğitim, kültür, sağlık, bilim ve medya olmak üzere tüm alanlarda Kırgızca’nın kullanılması zorunlu olacak. Artık kamu kurumları ve yerel idareler, resmi yazışmalarını sadece Kırgızca yapacak.

Kanuna göre, kararname gibi resmi düzenlemelerin tamamı ilk önce Kırgızca hazırlanacak, daha sonra resmi dil olan Rusça'ya çevrilecek. Halka hizmet sunan kamu kuruluşlarının yanı sıra noter, baro gibi kurumların çalışanları da Kırgızca bilecek, yazışmalar Kırgızca yapılacak, uluslararası anlaşmalar dahil her türlü hukuki doküman Kırgızca hazırlanacak. Hem kamusal, hem de özel kurum ve kuruluşların adları, firma isimleri sadece Kırgızca olacak, ihtiyaç olması halinde Rusça'ya çevrilecek. Radyo ve televizyon yayıncılığında da içeriğin en az yüzde 60’ı Kırgızca olacak.

Diğer yandan yeni Dil Kanunu’da Rusça ile ilgili hükümler de yer alıyor. Kanunda, Rusça’nın ülkede resmi dil statüsüne sahip olduğu ve , ülkedeki diğer diller gibi kanunlarda belirtildiği şekilde kullanılmaya devam edileceği belirtildi.
 

Anahtar Kelimeler: dil kanunu, kırgızca, kırgızistan,

Diğer Haberler