kirgizistandaki-kulturel-miras-burana-kulesi

Kırgızistan'daki Kültürel Miras: Burana Kulesi

Kırgızistan tarih boyunca medeniyetlerin beşiği oldu. İpek Yolu güzergahında bulunması, kültürel yapısına da olumlu katkı yaptı.

19 Nisan 2021 22:42

Ülkede, aralarında UNESCO'nun Dünya Kültür Mirasları Listesinde de yer alan bir çok tarihi-kültürel mekan bulunuyor. Bunların en önemlilerinden biri, başkent Bişkek yakınlarındaki Balasagun kenti. Balasagun, Kutadgu Bilig'in yazarı Yusuf Has Hacip'in doğum yeri. Kent, bir dönem Karahanlılar Devletinin de merkezi oldu. Günümüze kadar kendini koruyan Burana kulesi, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası. Kule, geçen yıl UNESCO'nun “Dünya Somut Kültürel Miras Listesi”ne girdi.

Burana Açıkhava Müzesi, Kuzey Karanlı Devleti’nin başkentliğini yapmış olmasından dolayı önemli bir konumda ve tarihi bir görev üstleniyor.

Zirvesi karlı Tanrı Dağları'nın ve Yeşil Çu Vadisi'nin doğal güzelliğini süsleyen Burana Kulesi, geçmiş devirlerin en önemli ticaret yollarından İpek Yolu üzerinde yer alıyor.

Geometrik desenlerin ağırlıkta olduğu kulede mükemmel işçilik ürünü süslemeler bulunuyor.

Burana Kulesi, aslında 11 yüzyılda tarihlenen bir caminin minaresi. Yapıldığı dönemde hem minare hem de gözetleme kulesi olarak kullanılmış.

Orijinali 45 metre olan minare depremlerle zarar görmüş ve sonraları aslına sadık kalınarak restore edilmiş.

Kırgızistan’ın simge anıtlarından 25 metre yüksekliğindeki Burana Kulesi, 25x25x5 cm ebadında balçıktan pişirilmiş tuğlalar ile yapılmış. Gövdenin dış duvarları kabartma motifli tuğlalarla örülmüş.
 

Diğer Haberler