kirgizistan-39-daki-kulturel-miras

Kırgızistan'daki Kültürel Miras

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Kırgızistan, doğal ve kültürel zenginliklerini korumak için, yasal değişiklikler yaptı.

11 Şubat 2015 16:06

Kırgızistan tarih boyunca medeniyetlerin beşiği oldu. İpek Yolu güzergahında bulunması, kültürel yapısına da olumlu katkı yaptı.

Ülkede, aralarında UNESCO'nun Dünya Kültür Mirasları Listesinde de yer alan 508  tarihi-kültürel mekan bulunuyor. Bunların en önemlilerinden biri, başkent Bişkek yakınlarındaki Balasagun kenti. Balasagun, Kutadgu Bilig'in yazarı Yusuf Has Hacip'in doğum yeri. Kent, bir dönem Karahanlılar Devletinin de merkezi oldu. Günümüze kadar kendini koruyan Burana kulesi, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası. Kule, geçen yıl UNESCO'nun “Dünya Somut Kültürel Miras Listesi”ne girdi.

Kırgızistan'ın ikinci büyük kentindeki Süleyman Dağı ise, Hazreti Süleyman'ın seyahatleri sırasında dinlendiği ve ibadet ettiği mekan olarak anılıyor. Dağın yamacında bulunan küçük bir hücrede bulunan ayak izlerinin, Hazreti Süleyman'a ait olduğuna inanılıyor. Hazreti Süleyman'ın izlerine yüz sürmek, şifa aramak, hem de kenti kuşbakışı seyretmek isteyenler bu bölgeye akın ediyor.
Ve İdris Peygamber'in Türbesi. Çilehane, askerler ve bölgeyi koruyanların kaldığı mekandan oluşan eser de turistlerin gözde mekanlarından.

Kırgız hükümeti, birbirinden değerli 508 tarihi eserin korunması için özel komisyon kurdu. “Tarihi eserlerin korunması hakkındaki kanun”da yapılan değişikliklerle kültürel miras korunma altına alındı.


Anahtar Kelimeler: kırgızistan, kültürel miras, ipek yolu,

Diğer Haberler