kirgizistanin-ankara-buyukelcisi-kazakbaev-turkiyenin-gucune-dikkati-cekti

Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Kazakbaev, Türkiye'nin gücüne dikkati çekti

Kırgızistan Kültür Günleri" kapsamında Gazi Üniversitesi'nde "Kırgızistan-Türkiye Kültür ve Edebiyat Bağları Konferansı"yapıldı.

27 Kasım 2023 17:21

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı ve Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde düzenlenen "Kırgızistan Kültür Günleri" kapsamında Ankara'da konferans düzenlendi. 

Konferansta konuşan Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, "Bugün kardeş Türkiye, sadece Türk dünyasında değil, sadece Orta Doğu'da değil, dünya çapında 'amiral gemisi' olan, siyasi, ekonomik, askeri yeni teknolojiler ve kültürel alanlarda güçlü ve gelişmiş bir lider ülkedir." dedi.

Etkinliğe, Büyükelçi Kazakbaev'in yanı sıra Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi Mekan Ishanguliyev, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜRKDAM) Başkanı Prof. Dr. Bülent Aksoy, Cengiz Aytmatov'un kız kardeşi Roza Aytmatova, Ankara'da görev yapan diplomatik misyon görevlileri, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Kazakbaev, buradaki konuşmasında, etkinliğin, Kırgızistan'ın bağımsızlığının 32. yıl dönümü, Türkiye'nin kuruluşunun 100. yılı ve "usta yazar, diplomat, barış insanı ve tüm Türk dünyasının gururu" Cengiz Aytmatov'un doğumunun 95. yılına ithaf edildiğini söyledi.

Türkiye'nin 100 yıllık "başarılı bir tarihe" sahip olduğunu kaydeden Kazakbaev, bu durumun "kardeş Türk halkının emeği ve çalışkanlığı" sayesinde olduğunu vurguladı.

Büyükelçi Kazakbaev, Türkiye’nin "gücüne" dikkati çekerek, "Bugün kardeş Türkiye, sadece Türk dünyasında değil, sadece Orta Doğu'da değil, dünya çapında 'amiral gemisi' olan, siyasi, ekonomik, askeri yeni teknolojiler ve kültürel alanlarda güçlü ve gelişmiş bir lider ülkedir. Türkiye'nin ikinci yüzyılında, Türk halkına ve aynı zamanda bütün Türk dünyasında ülkelere, barış ve refah getireceğine inanıyorum. Gelecek asrın sadece Türkiye'nin değil bütün Türk dünyasının asrı olacağına eminim." değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke arasında kültürel alandaki ilişkilerin Kırgızistan'ın bağımsızlığını ilan ettiği 1991'den beri geliştiğini belirten Kazakbaev, Türkiye'nin Kırgızistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olduğunun altını çizdi.

Kazakbaev, Aytmatov'un Türkiye'de eserleri en çok okunan yazarlardan biri olduğuna işaret ederek, yazarın ölümünün üzerinden uzun süre geçmesine rağmen "muhteşem eserleri" sebebiyle unutulmayacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütüne (UNESCO) göre, Aytmatov'un Shakespeare ve Tolstoy'dan sonra dünyada en çok okunan yazar olduğunu vurgulayan Kazakbaev, "(Cengiz Aytmatov) Yaratıcılığı ve uluslararası kamusal faaliyetleriyle dünya edebiyatı ve kültürünün gelişmesine paha biçilmez katkılarda bulunan, Kırgızistan ve kardeş Türkiye'nin halklarının yakınlaşmasına ve karşılıklı zenginleşmesine katkıda bulunan Kırgız ve Türk kültürünün en önemli temsilcisidir." ifadelerini kullandı.

Kazakbaev, etkinliğe ev sahipliği yapmaları sebebiyle Gazi Üniversitesi yetkililerine teşekkür ederken, "Ben, bugün Kırgızistan ve Türkiye'nin kültürel ve insani ilişkilerinin bir kez daha yakınlıklarını ve kardeşliklerini gösterecek olmasından son derece mutluyum." diye konuştu.

Roza Aytmatova da konuklara kardeşi Cengiz Aytmatov'un hayatı ve ailesiyle ilgili bilgiler verdi ve Türkiye-Kırgızistan dostluğuna dikkati çekti.

Etkinlik, "Cengiz Aytmatov ve Çağdaşları" isimli fotoğraf sergisi ve Cengiz Aytmatov’un "Beyaz Gemi" adlı eserinden uyarlanan "Şambala" filminin gösterimi ile devam etti.

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, ruslan kazakbaev, kırgızistan kültür günleri,

Diğer Haberler