kirgizistanin-ankara-buyukelcisi-kazakbayevden-turkiyeye-lider-ulke-ovgusu

Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Kazakbayev'den Türkiye'ye "lider ülke" övgüsü

Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbayev, 100 yıllık tarihinde "büyük başarılar ve zaferler" elde eden Türkiye'nin, uluslararası sistemdeki "lider ülkelerden biri" olduğunu söyledi.

14 Aralık 2023 11:16

"Birlikte Gelişmek: Sorumluluklar, Eylemler ve Çözümler" temasıyla İstanbul'da düzenlenen TRT World Forum 2023'e katılan Kazakbayev açıklamalarda bulundu.

Kazakbayev, Türk halkını "kardeş" olarak nitelendirerek "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını içtenlikle kutluyoruz." dedi.

Türkiye'nin 100 yıllık süreçte "büyük başarılar ve zaferler" elde ettiğini kaydeden Kazakbayev, "Bu 100 yıllık süreçte kardeş Türkiye çok büyük sınavlarla karşı karşıya geldi. Ama Türkiye, o sınavlarda büyük zaferler kazanarak şu anda sadece Orta Doğu ve bölgede değil, dünya çapında teknoloji, ekonomi, jeopolitik, siyaset ve kültürde parlak bir lider ülke olarak ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.

Kazakbayev, gelecek 100 yılın "bütün Türk cumhuriyetleri için parlak" olmasını dileyerek "Türkiye'nin dış siyasetinde önemli rol oynayan Türk cumhuriyetleri olmalı, Türk dünyası olmalı." diye konuştu.

Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) önemine işaret eden Kazakbayev, teşkilatın geleceğinin "çok parlak" olması temennisinde bulundu.

Kazakbayev, Türkiye'nin dünya çapında "lider ülkelerden biri" olduğunu kaydederek "Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye, ilk devletlerden biri olarak arabuluculuk yapmak için büyük teklifler yaptı." ifadesine yer verdi.

Devletlerin şu anda Orta Doğu'da süregelen durumla çok yoğun bir biçimde ilgilendiğini vurgulayan Büyükelçi Kazakbayev, "İsrail-Filistin savaşında oradaki savaşın adaletli olmasını, oraya en kısa sürede barışın gelmesini isteyen ve dünyada en yüksek sesi çıkaran kardeş Türkiye oldu. Biz bununla gurur duyuyoruz." dedi.

 

Anahtar Kelimeler: Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Kazakbayev, TRT World Forum 2023,

Diğer Haberler