kirgizlarin-mill-destani-manas-destani

Kırgızların millî destanı: Manas Destanı

Dünyanın en uzun destanı olarak nitelendirilen Manas Destanı kuşaktan kuşağa aktarılıyor.

16 Temmuz 2021 19:02

Manas Destanı dünyanın en büyük ve en zengin destanı olarak biliniyor. Bir ansiklopedi niteliği taşıyan bu büyük destan üç büyük bölümden oluşuyor. Birinci bölüm, Manas adını taşıyor. Bu bölümde Manas’ın dış düşmanlarla savaşı ve Kırgızların özgürlük mücadelesi anlatılıyor.

İkinci bölüm Manas’ın oğlu Semetey’in kahramanlıklarını anlatırken, üçüncü bölüm Manas’ın torunu Seytek’in hayat hikâyesini konu alıyor. Semetey ve Seytek kollarında, Kırgızlar arasındaki kardeş kavgasının derin izleri görülüyor.

Manas Destanında sık sık Türk boyları arasındaki birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapılıyor. Kırgızların gelenek-görenekleri, örf-adetleri, inançları, yaşam tarzı, yaşadıkları coğrafya, devlet kurma geleneği, maddi ve manevi değerleri konusunda etraflıca bilgi veriliyor.

Manas, en büyük destan olarak Dünya Rekorlar Kitabı'nda ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. Destanın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındığı 4 Aralık, Kırgızistan’da Manas Destanı Günü olarak kutlanıyor.

Manas destanını diğer tüm destanlardan ayırt eden özelliği, onun hâlâ yaşıyor olması. Kırgızlarda, bin yılların ötesine uzanan Manas destanını dilden dile, kuşaktan kuşağa sözlü  olarak aktaran kişilere “Manasçı” deniyor.

Diğer Haberler