kirimin-kirk-batiri-destani-ankarada-duzenlenen-konserle-tanitildi

"Kırım'ın Kırk Batırı" destanı Ankara'da düzenlenen konserle tanıtıldı

TÜRKSOY'un 30. yılı etkinlikleri kapsamında Kazakistan Büyükelçiliği himayesinde gerçekleşen konserde Kazak halk ozanları destandan bazı bölümleri seslendirdi.

14 Temmuz 2023 10:53

"Kırım'ın Kırk Batırı" ya da "Kırım'ın Kırk Kahramanı" isimli destan, Türk dünyasının en önemli sözlü kültür miraslarının başında geliyor.

Altınorda ve Nogay Hanlığı dönemlerini anlatan destan, Kırgızların ünlü Manas Destanı'nın da iki katı uzunluğunda bir büyüklüğe sahip.

Kazakistan Büyükelçiliği bu kültür mirasının Türkiye'de daha iyi bilinmesi için "Kırım'ın Kırk Batırı'nın İzinde" adlı bir konser etkinliği düzenledi.

Ankara'daki Türk Tarih Müzesi'nde düzenlenen konsere, Etimesgut Belediyesi, Kırım Gelişim Vakfı, Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği destek verdi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu'nun açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev ve Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denıs Zolotarov da hazır bulundu.

Konuşmacılar Kırım'ın kadim bir Türk yurdu olduğunun altını çizerken, Kırım'ın Kırk Batırı Destanı konser katılımcılarına anlatıldı.

Kazakistan'ın Aktau ve Mangistau bölgesinden gelen halk ozanları da tek tek sahneye çıkarak Kırım, Nogay ve Kazak ezgilerini seslendirdi.

Destandan kesitler sunan sanatçılar başta dombra ve kopuz olmak üzere, geleneksel Türk-Kazak çalgıları ve sazlarıyla katılımcılara eşsiz bir gece yaşattı.

Konsere katılan sanatçı ve ozanlar bu tür kültürel etkinliklerin Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri arasında daha fazla yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Sözlü ve yazılı ortak kültürün bu tür etkinliklerde anlatılmasının Türk Dünyası'nı birleştirdiği vurgusu yapıldı.

Konser sonunda Kazakistan Büyükelçiliği yetkilileri Etimesgut Belediyesi ve Kırım Tatar Derneği yöneticilerine Kazakistan'ın yöresel kıyafeti "çapan" hediye etti.

 

Anahtar Kelimeler: TÜRKSOY, kırım, kırk batır,

Diğer Haberler