kirimli-tatar-liderlerden-cumhurbaskani-erdogana-tesekkur

Kırımlı Tatar Liderlerden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür

Dün serbest bırakılarak Türkiye'ye gönderilen Çiygöz ve Ümerov, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

26 Ekim 2017 16:31

Kırım'da Rus mahkemesinin hapis cezası verdiği Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan yardımcıları Ahtem Çiygöz ve İlmi Ümerov, serbest bırakılmaları sürecinde atılan adımlar için Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Dün serbest bırakılarak Türkiye'ye gönderilen Çiygöz ve Ümerov, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ümerov ile verdikleri mücadelenin sağlık ve cezaevi koşullarının ötesinde çok önemli ve farklı bir anlamı olduğunu söyleyen Çiygöz, cezaevinde olsa da Ukraynalıların kendilerine verdiği büyük desteği hissettiklerini belirtti.

Kendileri hakkında yürütülen müzakerelerden serbest bırakıldıklarında haberdar olduklarını dile getiren Çiygöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanlarımız Recep Tayyip Erdoğan ve Petro Poroşenko'nun adımları çok önemli. Bu adımları şahsen hissettik. Bu bizden geçerek bütün ülkemize yayıldı çünkü hiç kimse bunun olacağına inanmıyordu. Buraya geldiğimizde Sayın Türkiye Cumhurbaşkanı'na şahsen şükranlarımızı iletmek istedik ancak yoğun programlarından dolayı buluşma imkanımız olmadı. O yüzden şöyle bir anlaşmaya vardık: Biz Kiev'e döndükten sonra en kısa zamanda buraya gelip teşekkürlerimizi şahsen sunmak isteriz."

Çiygöz, serbest bırakılma süreçlerini, "Nereye gittiğimizi bilmiyorduk. Beni cezaevinden, Ilmi Bey'i de hastaneden aldılar. Toprağımızdaki baskı bu kadar fazla, zorba olduğu için her şeyi bekleyebilirdik." sözleriyle anlattı.

Geçen 3 yıl içinde farklı tekliflerle karşılaştığını belirten Çiygöz, serbest bırakılmak uğruna bu teklifleri kabul etmesinin kesinlikle söz konusu olmadığını söyledi.

Çiygöz, bir basın mensubunun kendisine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den özür dilemesinin teklif edilip edilmediği yönündeki sorusuna, "Böyle bir teklif geldi ama ben kesinlikle kabul etmeyeceğimi söyledim. Benim Ukrayna halkına ve Kırım Tatarlarına yönelik tutumum nettir. Böyle bir şeyi kabul etmiş olsaydım Ukrayna halkına ihanet etmiş olurdum." yanıtını verdi.

- "Kırım'a dönmeyi planlıyorum"

Rus mahkemesinin 2 yıl hapse mahkum ettiği Ümerov, yurt dışına çıkmayacağına dair bir kağıt imzaladığını ve cezanın kesinleşip kesinleşmeyeceğini tedavi gördüğü hastanede beklediği anlattı.

Ümerov, Türkiye'ye gönderileceği dün saat 07.00'de öğrendiğini belirtti.

Cezaevindeki Çiygöz'ün serbest bırakılmasının da çok önemli bir olay olduğunu vurgulayan Ümerov, "Bütün bu yaşananlar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ve Kırım Tatar Meclisi'nin adımları sayesinde oldu." dedi.

Çiygöz'ün haksız şekilde suçlanıp yargılanarak 8 yıl hapis cezası aldığını, kendisinin de yapmadığı şeylerle suçlandığını söyleyen Ümerov, "Müzakere sürecinden pek haberdar değildik. Şu an gelecekte bizi nelerin beklediğine dair bir fikrimiz yok. Herson bölgesi ve Kırım arasındaki bölgeyi geçmeye kalkarsak neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Daha önce böyle bir şey yapmayacağıma dair herhangi bir söz vermedim. Bu yüzden ilerleyen zamanlarda Kırım'a dönmeye çalışacağım." diye konuştu.

Ümerov ayrıca, "Rusya istihbaratı geldi, Putin'den beni bağışlamasını istediğime dair bir yazı istediler. Ben de bunu kesinlikle reddettim. Bu konuyla ilgili bir daha temas olmadı. Dün sabah Bahçesaray'daki hastaneden beni aldılar, havaalanına getirip uçağa bindirdiler. Ahtem Bey de oradaydı ama birbirimize sarılma imkanımız olmadı ancak Ankara'ya geldiğimizde uçaktan indiğimizde birbirimize sarıldık." ifadesini kullandı.

Ukrayna'ya döndükten sonra ne yapacakları sorulan Ümerov, "Hiç kimse Kırım'a dönüp dönemeyeceğime dair bir şey söylemedi. Bu yüzden Kiev'de bunu cumhurbaşkanı, milletvekilleri ve yetkililerle de görüşeceğim. Bundan iki hafta sonra ilk fırsatta Kırım'a dönmeyi planlıyorum." şeklinde yanıt verdi.

- "Bu olay çok kilit ve sembolik anlama sahip"

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha da Türkiye'ye teşekkür ederek, şöyle devam etti:

"Bugün burada Sayın Çiygöz ve Ümerov ile özellikle Ankara'da buluşmamız çok sembolik bir anlam taşıyor. Bu olay çok kilit ve sembolik anlama sahip. Biliyorsunuz, Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko dün kendi sosyal medya hesaplarında Sayın Erdoğan'a şükranlarını iletti ve şahsi çabaları için teşekkür etti. O yüzden biz tekrar Türkiye'ye Kırım konusunda ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü konusunda gösterdiği kararlı tavır için teşekkür etmek istiyoruz."

Öte yandan Ümerov ve Çiygöz, büyükelçiliğe gelişlerinde, Kırım Tatar bayrağının asılı olduğu büyükelçilik önünde Sybiha, Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Ümit Şilit ve Ankara'daki Ukraynalılar tarafından çiçekle karşılandı.

KTMM Başkan yardımcıları Çiygöz ve İlmi Ümerov, dün sabah saatlerinde Akmescit’ten alınarak önce Rusya'nın Anapa şehrine götürülmüş, daha sonra uçakla Ankara'ya gönderilmişti.

Çiygöz, 26 Şubat 2014'te KTMM ve Rus Birliği Partisinin karşı karşıya geldiği büyük mitingi organize ettiği gerekçesiyle tutuklanmış, geçen ay Rus mahkemesi tarafından 8 yıl hapse mahkum edilmişti.

KTMM Başkan Yardımcısı Ümerov ise "Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik çağrılar ve eylemlerde bulunmak" suçlamasıyla Akmescit'te yargılandığı Rus mahkemesi tarafından 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısı için geldiği başkent Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile düzenlediği ortak basın toplantısında, cezaevindeki Kırım Tatarlarının durumuna ilişkin bir soru üzerine, "Cezaevinde olan Kırım Tatarı dostlarımızla ilgili her türlü girişim ve gayretin içindeyiz. Temenni ederim ki bu girişimlerin de neticesini alırız. Bunların takipçisiyiz. Kırım ile ilgili geçmişten bugüne tavrımız, bu konuyla ilgili ulusal ve uluslararası noktadaki yaklaşımımız bellidir. Kırımlı kardeşlerimizi kendimizden ayrı görmedik bundan sonra da görmeyeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

A.A

Anahtar Kelimeler: Kırım, Rusya, Ukrayna, Ahtem Çiygöz, İlmi Ümerov, Cumhurbaşkanı Erdoğan,

Diğer Haberler