kktcde-hocali-soykirimi-uluslararasi-konferansi-duzenlendi

KKTC'de "Hocalı Soykırımı Uluslararası Konferansı" düzenlendi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) "Hocalı Soykırımı Uluslararası Konferansı" yapıldı.

27 Şubat 2022 15:26

Konferans, 26 Şubat 1992'de Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azerbaycan halkının, Ermenistan'a bağlı kuvvetler tarafından katledilişinin 30. yılı dolayısıyla Azerbaycan Devlet Diaspora Başkanlığı ve Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Cemiyeti tarafından düzenlendi.

Girne Amerikan Üniversitesinde düzenlenen konferansa, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dışişleri Bakanı Hasan Taçoy, KKTC ve Azerbaycan'dan milletvekilleri, Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Cemiyeti Başkanı Orhan Hasanoğlu ile çok sayıda KKTC ve Azerbaycan vatandaşı katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, burada yaptığı konuşmada, Azerbaycan halkıyla KKTC halkının ortak milli değerleri olduğunu söyledi.

Hocalı katliamının, Türk milletinin kalbinde her zaman yara olarak kaldığını ifade eden Tatar, "Kıbrıs Türk halkı olarak da benzer katliamlar yaşadık. 1963 yılında başlayan Rum saldırılarına direnip 1974'te Mehmetçiğin Ada'ya ayak basması ile artık Kıbrıs'ta yeni sınırlar çizilmiş ve KKTC'nin temelleri atılmıştır. Kıbrıs Türk halkı o günden beri barış, huzur ve güven içinde yaşamını sürdürmektedir." dedi.

KKTC ile Azerbaycan arasındaki ilişkinin memnuniyet verici olduğunu dile getiren Tatar, Ada'da bulunan öğrencilerin, öğretim görevlilerinin, yapılan kültürel faaliyetlerin, turizme yönelik gayretlerin aradaki bağın güçlenmesini sağlayan unsurlar olduğunu belirtti.

Konferansta Hocalı katliamıyla ilgili bir belgesel gösterildi.

Diğer Haberler