kosova-sirp-plakali-araclarin-kosova-cumhuriyeti-plakasiyla-degistirilmesi-icin

Kosova, Sırp plakalı araçların Kosova Cumhuriyeti plakasıyla değiştirilmesi için ek süre tanıdı

Ülkede çoğunlukla Sırpların yaşadığı yerlerde, Sırbistan tarafından verilen araç plakaları 15 Aralık’a kadar Kosova ulusal plakları ile değiştirilebilecek, plakası değiştirilmeyen araçlar, trafiğe çıkamayacak.

01 Aralık 2023 11:50

Kosova’da çoğunlukla Sırpların yaşadığı yerlerde Sırbistan plakalı araçların kullanılması iki ülke arasındaki ihtilaflı konulardan biri. Geçen yıl ksaım ayında iki ülke arasında sağlanan uzlaşı kapsamında Sırbistan, Kosova şehirlerinin isimlerini taşıyan plakaları vermemeyi kabul etti.

Ardından Kosova, Sırbistan’ın verdiği ve Kosova şehirlerini simgeleyen araç plakalarının değiştirilmesi için 1 Aralık’a kadar süre tanıdı. Priştina yönetimi, talep yüksek olunca plakaların değiştirilmesi için 15 Aralık’a kadar ek süre tanındı. 15 Aralık’tan itibaren plakaları değiştirilmeyen araçların trafiğe çıkmasına izin verilmeyecek. Kosova’da ulusal plakası olmayan yaklaşık 10 bin araç var.

Araç plakaları değişim süreci ülkenin kuzeyinde birçok kez krize neden olmuştu. Araç plakalarını değiştirmek istemeyen Sırplar, 31 Temmuz 2022'de kuzeydeki yerleşim yerlerinin ana caddelerine barikat
kurdu.

 

Anahtar Kelimeler: kosova, sırbistan, plaka,

Diğer Haberler