margvelasvili-quot-kafkasya-bir-baris-yuvasi-olmali-quot

Margvelaşvili: "Kafkasya Bir Barış Yuvası Olmalı"

Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, TRT Avaz'da yayınlanan "Ay Yıldızın İzinde" programına açıklamalarda bulundu.

03 Kasım 2014 16:47

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, "Kafkasya, bir barış yuvası olmalı" dedi.

Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, TRT Avaz'da yayınlanan "Ay Yıldızın İzinde" programına açıklamalarda bulundu.

Margvelaşvili, bölgedeki sorunların çözümü için, çağdaş dünyaya, barışçı, başarılı ve sürekli dayanışma içinde olan bir "Kafkasya Modeli"nin sunulması gerektiğini vurguladı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı, büyük enerji projelerinin bölge barışına sağlayacağı katkılara da değindi.

Giorgi Margvelaşvili “Bugün Gürcistan ve Türkiye bölgenin iki önemli ülkesi olarak birçok alanda ortak vizyon ve idealleri paylaşmaktadır. Ülkelerimiz arasında en üst düzeyde sürdürülen dostluk ilişkileri, işbirliğimize değerli katkılar sağlanmaktadır” diye konuştu.

Ülkesinin, Türkiye ile hem komşuluk ilişkisinin, hem de stratejik ortaklığının bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Margvelaşvili,
“İşbirliğimizin temelinde, halklarımız arasındaki sevgi ve dostluk yatmaktadır” dedi.

Giorgi Margvelaşvili  “Türkiye, Gürcistan’ın toprak bütünlüğünün korunmasına ve ihtilaflarda Gürcistan’ın uluslararası tanınmış sınırları içerisinde barışçıl çözüm bulunmasına yönelik bir politika izlemektedir. Ayrıca, ülkemizin NATO’ya entegre olması konusunda Türkiye’nin oynayabileceği rol büyüktür. Türkiye ile gerçekleştirdiğimiz projeler bölge için de çok büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

“Kafkasya bölgesi daima barış, ülkeler arası dayanışma, yardımlaşma ve işbirliği yuvası olmalıdır” diyen Margvelaşvili, Gürcistan ile Türkiye’nin benzer idealleri paylaştığını söyledi.

Giorgi Margvelaşvili “Zengin geleneklerimizle, kimliğimizi muhafaza etmenin yanı sıra yeni, modern ülkeleri inşa edip geleceğimizi şekillendirmek hususunda da fikirdaş olduğumuzu söyleyebilirim. Hayallerimiz çağdaş dünyaya barışçıl, başarılı ve sürekli dayanışma içinde olan Kafkasya Modelini sunmaktır”  dedi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı, ortak enerji projelerinin bölge ülkeleri için ekonomik olduğu kadar, stratejik, çevresel ve sosyo-ekonomik boyutlarıyla büyük önem taşıdığını vurguladı.

Giorgi Margvelaşvili  “Bakü Tiflis Ceyhan Boru hattı ve Bakü Tiflis Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı…Bu projeler sayesinde, bölgemizin sınırları genişledi. Stratejik boyutu ile bakıldığında, bu hatların ülkelerimizden geçmesi, kuşkusuz önemimizi  arttıracaktır. Böylece Gürcistan, Türkiye ve Azerbaycan hem Hazar Denizi hem Akdeniz bölgesinde daha etkin bir kimliğe kavuştu. TAP ve TANAP projeleri de çok büyük önem arz ediyor. Bu projeler sadece ülkelerimiz için değil, Avrupa’nın enerji arz güvenliğine de büyük katkıda bulunacaktır” dedi.


Gürcistan Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin ülkesine zor günlerinde önemli destekler verdiğine dikkati çekti ve minnettar olduklarını söyledi.

Giorgi Margvelaşvili  “Türkiye, özellikle toprak bütünlüğü, bağımsızlık ve egemenlik konularında bize daima güçlü destek verdi. Çok teşekkür ediyoruz. Çözülmemiş sorunlarımız var hala. Bağımsızlığı kazanıp, sonra da bunu korumak hiç kolay değil… Hayallerimizdeki barışçıl, başarılı ve sürekli dayanışma içinde olan Kafkasya Modelinin hayata geçirileceğine, işbirliğimizin başarılı olacağına inanıyor, bu anlamda da Gürcistan’ın geleceğini parlak görüyorum. Türk dostlarıma mesajım şu olacak: Gürcüler olarak Türkleri severiz. Gürcistan’ın stratejik ortağı ve komşusu olan Türkiye Cumhuriyetinin başarıları bizleri son derece sevindirmektedir. Mevcut dostluk ilişkilerimizin daha da pekiştirilip güçlendirilmesi için gereken çabayı sarf edeceğiz"  diye konuştu.


Diğer Haberler