
25 Ağustos 2026 17:17
Özbekistan’ın başkenti Taşkent, küresel ölçekte büyük bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. "İslam Medeniyeti: Yeni Bakış Açısı ve Yeni Keşifler" temasıyla düzenlenen Uluslararası Medya Forumu, Özbekistan İslam Medeniyeti Merkezi’nin ev sahipliğinde kapılarını açtı.
Üç gün sürecek olan Forum'da, 46 farklı ülkeden gelen medya kuruluşu temsilcileri, gazeteciler ve akademisyenler bir araya geldi.
"Kültürel Miras Doğru Tanıtılmalı"
Zirvenin açılış konuşmasını Özbekistan Cumhurbaşkanı Basın Sözcüsü Şerzad Asadov yaptı.
Asadov, konuşmasında Özbekistan’ın zengin tarihi ve kültürel mirasının dünyaya doğru aktarılması gerektiğine dikkat çekerek, çağdaş medya araçlarının bu süreçteki stratejik önemini vurguladı.
"İslam’ın Gerçek Yüzü Bu Merkezde Gösteriliyor"
Forum'a katılan Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Mustafa Demirci, medyanın İslam algısı üzerindeki rolüne değindi. Özbekistan’ın bu hamlesinin çok değerli olduğunu belirten Demirci, şu ifadeleri kullandı:
“Medya, medeniyet ve din ilişkileri çok derin, çok hayati bir mesele. İslam’ın Batı'da bütünüyle terörle, şiddetle, göçebelikle ve gayrımedenilikle algılandığı bir dönemde, böylesine sanat eseri bir İslam Medeniyeti Merkezi’nde İslam’ın başka bir yüzü gösteriliyor. Bu son derece kıymetli ve altı çizilecek bir meseledir.”
Eğitimde Yeni Dönem: "Rehber Gazetecilik" Başlıyor
Zirvenin akademik ve pratik eğitime yansımalarını değerlendiren Özbekistan Gazetecilik ve Kitle İletişim Üniversitesi Dekanı Doç. Dr. Şehnaze Taylakova ise Forum'un sahadaki gazeteciler kadar akademisyenler için de büyük bir fikir alışverişi zemini sunduğunu belirtti. Taylakova, "Buradaki fikir alışverişi eğitime de yansıyacak. Gelecek öğretim yılından itibaren İslam Medeniyeti Merkezi’nde 'rehber gazetecilik' dalında eğitimleri başlatıyoruz." diyerek yeni bir akademik programın müjdesini verdi.
Özel Posta Pulları Tanıtıldı
Forum'un açılışında kültürel bir sürpriz de yaşandı. Özbekistan Postası Kurumu tarafından, İslam Medeniyeti Merkezi’ne özel olarak bastırılan hatıra posta pulları katılımcılara tanıtıldı. Büyük ilgi gören pul tanıtımının ardından katılımcılar aile fotoğrafı çektirdi.
Üç gün devam edecek olan uluslararası Forum kapsamında, İslam medeniyetinin yeni keşiflerini ve doğru algısını dünyaya yaymayı hedefleyen belgeseller, televizyon programları ve ortak uluslararası medya projelerinin de hayata geçirilmesi planlanıyor.
Anahtar Kelimeler: özbekistan, taşkent, islam medeniyeti,