milli-savunma-bakani-guler-kosovali-mevkidasi-ejup-maqedonci-ile-ortak-basin-to

Milli Savunma Bakanı Güler, Kosovalı mevkidaşı Ejup Maqedonci ile ortak basın toplantısı düzenledi

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Kosovalı mevkidaşıyla yaptığı görüşmeye ilişkin, "Başta Kosova olmak üzere Balkanlar'ın barış, huzur ve güven içinde olmasına büyük önem verdiğimizi vurguladık." dedi.

17 Ekim 2023 14:06

Güler, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Kosova'da, Savunma Bakanı Ejup Maqedonci ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "dost ve müttefik" Kosova'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Türkiye'nin Balkanlar'daki önemli ortaklarından biri olan Kosova ile ilişkilerinin köklü tarihi ve kültürel bağlar temelinde her alanda hızlı ve istikrarlı bir şekilde devam ettiğini belirten Güler, şunları kaydetti:

"Kosova ile yapılan üst düzey ziyaret ve görüşmeler kardeşliğimizi pekiştiriyor, ikili ilişkilerimize katkı sağlıyor ve stratejik ortaklığımızı daha da derinleştiriyor. Dost ve kardeş Kosova'nın, egemenlik ve toprak bütünlüğünü, Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesini ve uluslararası kuruluşlara üyeliğini destekliyoruz."

Bu kapsamda Kosovalı mevkidaşı ile çok kapsamlı, olumlu, faydalı ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini dile getiren Güler, "Başta Kosova olmak üzere Balkanlar'ın barış̧, huzur ve güven içinde olmasına büyük önem verdiğimizi vurguladık. Bölgede kalıcı barış̧ ve istikrarı sağlamanın tek yolunun diyalog olduğunu, bu kapsamda üstlendiğimiz KFOR Komutanlığını da tam bir tarafsızlık ve şeffaflıkla yerine getireceğimizi bir kez daha ifade ettik." şeklinde konuştu.

Türkiye-Kosova arasındaki askeri eğitim, savunma, güvenlik ve savunma sanayi alanlarındaki işbirliğinin her geçen gün daha da geliştiğini vurgulayan Bakan Güler, "Kosova'nın kendisi için de tehdit olan FETÖ konusunda attığı ve atacağı somut adımlar, işbirliğimizi ve dostluğumuzu daha da artıracaktır. Türkiye-Kosova ilişkileri ve işbirliğinin önümüzdeki dönemde her alanda daha da gelişeceğine yürekten inanıyorum." dedi.

"Türkiye Cumhuriyeti, Kosova Cumhuriyeti için stratejik bir ortak olmuştur"

Kosova Savunma Bakanı Ejup Maqedonci ise Türkiye'nin Kosova için stratejik bir ortak olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirtti.

İki ülke arasındaki güçlü temeller üzerine inşa edilmiş işbirliğinin derinleşmeye devam edeceğini belirten Maqedonci, "Türkiye Cumhuriyeti, Kosova Cumhuriyeti için stratejik bir ortak olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Dost Türk devletinden askeri gelişimimizin aşamalarında aldığımız destekler için minnettarız. Hedeflerimiz doğrultusunda belirlediğimiz tedarik ihtiyaçlarımızı karşılayan, hükümetler arası anlaşmaları başarıyla gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

Görüşmede, Kosovalı askerlerin eğitim, öğretim ve yetiştirilmesi alanındaki işbirliğinin devamını da ele aldıklarını vurgulayan Maqedonci, şunları kaydetti:

"Bizim için çok faydalı olan bu tür anlaşmaları yapmaya devam edeceğiz. Bakan Güler'den, Kosova Cumhuriyeti'nin özellikle Barış İçin Ortaklık programına üyeliği konusunda destek rica ettim ve NATO'ya üye olmamızın, ortak misyonların gerçekleştirilmesinin ve yeni işbirliği alanları açacak diğer anlaşmaların önemini vurguladım. Barışa hizmet etmeye kararlı olduğumuzu gösterdik ve barışa hizmet edebilmek de ordumuzun inşası ve güçlendirilmesiyle olacaktır."

 

Anahtar Kelimeler: yaşar güler, ejup maqedonci, kosova, türkiye, milli savunma bakanlığı,

Diğer Haberler