moskova-yunus-emre-enstitusunun-yeni-koordinatoru-ulker-goreve-basladi

Moskova Yunus Emre Enstitüsünün yeni koordinatörü Ülker göreve başladı

Rusya'da Moskova Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) yeni koordinatörü Mehmet Ülker'in göreve başlaması nedeniyle tören düzenlendi.

04 Kasım 2022 11:22

Törene, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Moskova YEE'nin yeni koordinatörü Mehmet Ülker, büyükelçilik çalışanları, basın mensupları ile çok sayıda davetli Türk ve Rus yetkili katıldı.

YEE Başkanı Şeref Ateş'in de çevrim içi olarak katıldığı etkinlikte, katılımcılara Moskova YEE'nin faaliyetleri konusunda bilgi verildi.

Samsar, törende yaptığı konuşmada, Moskova YEE'nin 2018'de Türk dili ve kültürünü Rusya'ya tanıtmak için kurulduğunu belirterek, "YEE, tüm dünyada yaptığı başarılı çalışmaları 2018 yılından itibaren Moskova ve Rusya genelinde de uyguluyor. Yeni atanan müdürümüz Ülker de yurt dışındaki birçok ülkede yaptığı başarılı çalışmalardan sonra faaliyetlerini burada hayata geçirmek üzere görevlendirildi." dedi.

Yılda yaklaşık 5 ila 7 milyon civarında Rus vatandaşının Türkiye'de ağırlandığını kaydeden Samsar, "Bu vatandaşların yıl boyunca yeniden Türkiye'ye özlemlerini gidermek, Türk kültürüne aşinalıklarını devam ettirmek, Türkçelerini daha geliştirmek amacıyla enstitümüz, ülke genelinde çok faydalı çalışmalara da hizmet ediyor." diye konuştu.

Gelecek yılın Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü olduğuna dikkati çeken Samsar, bu bağlamda Türkiye ve Türk kültürünün daha yoğun tanıtılması yönünde çeşitli etkinliklerin yapılacağını dile getirdi.

Samsar, Mehmet Ülker'e yeni görevinde başarılar diledi.

"İki ülke lideri, ilişkilerin gelişmesi için olağanüstü çaba sarf ediyor"

YEE Başkanı Ateş de Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin her geçen gün geliştiğini belirterek, "İki ülke lideri de çok sık aralıklarla görüşerek, ilişkilerin her alanda gelişmesi için olağanüstü çaba sarf ediyorlar." dedi.

İki ülkenin yaptığı anlaşmalar kapsamında kültür ve bilim merkezlerinin açıldığına dikkati çeken Ateş, "Cumhuriyetimizin 100. yılında Türk ve Rus halklarının birbirlerini daha yakından tanımaları ve ilişkilerini geliştirmeleri için faaliyetlerimizi artırarak devam ettireceğiz." ifadelerini kullandı.

"İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirecek çeşitli faaliyetler düzenleyeceğiz"

Moskova YEE Koordinatörü Mehmet Ülker, burada bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, "Bu süreçte, Türkçe kurslarımızın hem düzenlendiği alanları ve katılımcı sayılarını artırma hem de Rusya üzerinde uygun, etkin, işlevsel modelleri ve farklı uygulama biçimlerini geliştirip uygulama gayretinde olacağız." dedi.

Türkçe kurslarının çeşitliliğini artıracaklarını dile getiren Ülker, Türkçe-Rusça ticari terimler sözlüğünü hazırlayacaklarını, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirecek kültür, sanat ve bilim alanında çeşitli faaliyetler düzenleyeceklerini söyledi.

Etkinliğe katılanlara, konuşmaların ardından Türk mutfağından lezzetler ikram edildi.

Diğer Haberler