multeci-sporcular-askabat-2017de

Mülteci Sporcular Aşkabat 2017'de

5. Asya Oyunları Aşkabat 2017’nin 65. ekibi, Mülteciler Takımı olacak.

14 Eylül 2017 15:54

Asya ve Okyanusya’dan 64  ülkenin sporcularının yarışacağı 5. Asya Kapalı Salon ve Dövüş Sanatı Oyunları’nın  65. ekibi, Kenyalı rekortmen atlet Tegla Loroupe  liderliğindeki 'Mülteciler Takımı' olacak.

Olağanüstü şartlar sebebiyle anavatanlarını terk etmek zorunda kalan mülteci sporcuların olimpiyatlarda yarışması ilk kez Rio – 2016 yaz olimpiyatlarında gerçekleşmişti. Rio’dan sonra mültecilerin katılacağı ikinci büyük organizasyon Aşkabat- 2017 olacak.

Aşkabat 2017 İcra Komitesi, bu yılın başlarında mülteci sporcuların 5. Asya oyunlarına katılması için girişimde bulunmuş; Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Spor Koordinatörlüğü ile yapılan ortak çalışma sonucunda, 17 Eylül’de başlayacak 5. Asya Oyunlarına mülteci sporcuların katılması sağlanmıştı.

Mülteci takımına liderlik eden Tegla Lourope, 3 kez olimpiyat şampiyonu olan Kenyalı uzun mesafe koşucusu rekortmen bir atlet. Lourope, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Spor ve Barış Projesi elçisi… Lourope önderliğinde 5. Asya Oyunlarında yarışacak 5 atletten ikisi Rio – 2016’ya da katılmıştı. 2005 -2006 yıllarında ülkedeki  iç savaş nedeniyle Güney Sudan’dan kaçarak Kenya’daki Birleşmiş Milletler kampına sığınan atletlerden Yiech Biel 800 metre, Paulo Lokoro ise 1500 metre koşucusu. Mülteciler takımında yer alan 3 atlet ise ilk kez bir uluslararası büyük organizasyonda yarışacak.

Birleşmiş Milletler Spor ve Barış Projesi Elçisi ve mülteci takımı lideri Tegla Lourope, Aşkabat-2017 resmi internet sitesinde yayınlanan mesajında, mültecilerin oyunlarına katılmasını sağladıkları için Türkmenistan hükümetine şükranlarını iletti. Lourope mesajında, “Bazı sporcular ilk kez uluslararası bir organizasyonda yarışacak, ama şimdi burada yaşamları boyunca hayal ettikleri bir fırsata sahipler. Mülteciler takımı, bir insanlık ekibi; bütün dünya tarafından desteklenen bir evren takımı” dedi.  

Anahtar Kelimeler: Aşkabat 2017, Mülteci sporcular, mülteci takımı,

Diğer Haberler