nazarbayev-39-in-gercege-donusen-ruyasi-astana

Nazarbayev'in Gerçeğe Dönüşen Rüyası: Astana

Kazakistan, Astana'nın başkent oluşunun 17. yılını kutlamaya hazırlanıyor.

25 Haziran 2015 12:00

Kazakistan, Astana'nın başkent oluşunun 20'inci yılını kutlamaya hazırlanıyor.

Kazakistan'ın  Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Kazakistan-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi ve 6 Temmuz Astana Günü ile ilgili açıklamalar yaptı.

Astana günü 1998'den bu yana kutlanıyor.Bu yıl ki etkinlikler, Kazak Hanlığı'nın kuruluşunun 550'inci yıldönümü kutlamalarıyla ortak gerçekleştirilecek.
Ülkenin bağımsızlığa kavuşmasından sadece 4 yıl sonra, bozkırın ortasında kurulmaya başlayan Astana'nın; ihtişamlı ve modern binaları, geniş bulvarları ile devlet başkanı Nursultan Nazarbayevin gerçeğe dönüşen rüyası olarak yorumlanıyor.

Neredeyse sıfırdan inşa edilen başkent Astana, günümüzde pek çok uluslararası etkinliğe de ev sahipliği yapıyor.

Kazakistan'ın Ankara büyükelçisi Canseyit Tüymebayev iki ülke arasındaki  ekonomik ve ikili işbirliğinin kardeşlik ruhu içinde ilerlediğini belirtti.

Tüymebayev, Kazakistan'ın  bağımsızlığını ilan ettiği yıllarda bir kaç milyon dolar ile başlayan ekonomik ilişkilerin, günümüzde 4 milyar dolara ulaştığını ama iki ülke arasındaki potansiyelin daha fazla olduğunun altını çizdi.

Tüymabayev  "Bildiğiniz gibi senede iki kere Kazakistan Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Yabancı Yatırımcılar Konseyi yapılıyor. Bu konseye tüm dünyanın en büyük şirketleri üye.../...Bundan dolayı Türkiye'nin de aktif katılmasını istiyoruz. Bilindiği gibi Türkiye devleri hala Kazakistan'a girmedi... O zaman Türkiye'nin devlerinin girmesinin de zamanı geldi diye düşünüyorum. " dedi.

Canseyit Tüymebayev, Kazakistan'da yatırım yapacak Türk firmalarının, Çin ve Hindistan gibi dev nüfusa sahip ülkelere de ihracat yapmalarının daha kolay olacağını hatırlattarak " Bunlar sadece Kazakistan için değil, birinci sırada Avrasya Ekonomik İşbirliği Devletleri için ve büyük pazar olan sınır komşumuz Çin ve hemen yanındaki Hindistan için geçerli. Buradan baktığımız zaman büyük pazar bizim yanı başımızda." diye konuştu.

Diğer Haberler