nazarbayev-latin-alfabesine-gecis-tarihsel-onem-tasiyor

Nazarbayev: "Latin Alfabesine Geçiş Tarihsel Önem Taşıyor"

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev: - "Latin alfabesine geçiş süreci halkımız için tarihsel önem taşıyor"

27 Şubat 2018 11:29

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçişin Kazak halkı için tarihsel önem taşıdığını söyledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Nazarbayev, Enformasyon ve Haberleşme Bakanı Dauren Abayev'i kabul etti.

Nazarbayev, kabulde yaptığı konuşmada, "devlet dilinin iyileştirilmesi" için önlemler alınması ve çalışmaların devam ettirilmesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Latin alfabesine geçiş süreci halkımız için tarihsel önem taşıyor. Parlamento ve hükümetin faaliyeti devlet dilinde yürütülmeli. Aynı zamanda bu konuda insan haklarının ihlal edilmemesi gerek ve bunun için eş zamanlı çeviri imkanları mevcut."

Latin alfabesine geçişin aşamalı yapılmasının önemini vurgulayan Nazarbayev, Kazak dili eğitimi yöntemlerini geliştirmek konusunun araştırılması talimatını verdi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, geçen yıl nisan ayında ülkesinin 2025 yılına kadar tamamen Latin alfabesine geçmesi gerektiğini belirtmiş, ekim ayında da Latin harflerinin ve kesme işaretinin kullanıldığı yeni 32 harfli Kazak alfabesini onaylamıştı ancak geçen hafta kesme işaretinin çıkarıldığı Kazak alfabesinin yeni versiyonunu kabul etmişti.

Kazakistan, 1929'dan 1940'a kadar Latin alfabesini kullanmış, daha sonra Rusçanın yazılımında kullanılan Kiril alfabesine geçmişti. Latin alfabesine dönme kararı alan Kazakistan'da bu yıldan itibaren ders kitaplarının yeni alfabeyle basılması ve dil değişimine ilişkin tüm resmi sürecin 2025 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.

 

Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Latin Alfabesi, Nazarbayev,

Diğer Haberler