numan-celebicihanin-olumunun-104-yil-donumu

Numan Çelebicihan'ın ölümünün 104. yıl dönümü

1885 senesi “Büyük Sunak” köyünde doğan Numan Çelebicihan, 1908-1916 seneleri arasında İstanbul’da ve St. Petersburg’da Hukuk ve Tıp eğitimi aldı. 

23 Şubat 2022 11:28

1908 senesi Cafer Seydamet ile birlikte Türkiye’de oluşan inkılap hareketlerini yakından takip etti. 

Kırım Tatar halkının sorunlarına çare bulmak ve çarlık idaresi altında ezilen halkının yaralarına derman olmak için büyük bir gayret ile çalıştı ve bu maksatla “Kırım Talebe Cemiyeti”ni kurdu. 

1917 senesinde Kırım, Litvanya, Belarus ve Polonya Müftüsü oldu, “Kırım Müslümanları İcra Komitesi”nin başkanı olarak seçildi. Bu süre devamında, daha öncesinde olduğu gibi, Kırım Tatar halkının teşkilatlanması ve kendi geleceğini eline alabilmesi için çalışmalar yürüttü. Yine bu sene içerisinde, Aralık ayında Birinci Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın toplanmasında büyük bir rol üstlendi ve Kurultayın idare heyetinin başkanı olarak seçildi. 

Kurultay’ın çalışmaları sonucunda “Kırım Tatar Halk Cumhuriyeti”nin kurulması için çalışmalar yürütülmesi kararı alındı ve kurulan hükümetin başkanlığına Numan Çelebicihan seçildi. 

Kırım’ın Bolşevik kuvvetleri tarafından işgal edilmesi sonucunda Kurultay dağıtıldı ve milli liderler ya tutuklandı yada Kırım’dan kaçmaya mecbur edildi. 

Tutuklanan Numan Çelebicihan 23 Şubat 1918 tarihinde Bolşevikler tarafından vahşice öldürüldü ve naaşı Karadeniz’e atıldı.

Kırım’ın kalkınması ve Kırım’ın medeni bir ülke haline dönüşmesini kendisine hayat gayesi edinen Çelebicihan Kırım içerisinde yaşayan halkların beraberce ve huzur içerisinde yaşamasını hayal ediyordu. 

Çelebicihan bu siyasi mücadelelerle dolu hayatında yedi güçlü şiir ve bir hikaye bıraktı. 

“Ant Etkenmen” şiiri Kırım Tatar Milli Kurultayı tarafından Kırım tatar milli marşı olarak kabul edildi.

Diğer Haberler