orta-asya-39-nin-en-buyuk-hava-yolu

Orta Asya'nın En Büyük Hava Yolu

40'tan fazla noktaya sefer düzenleyen Özbekistan Hava Yolları 9 ayda 2 milyon yolcu taşıdı.

19 Kasım 2014 16:10

Özbekistan Hava Yolları, Orta Asya'nın en büyük hava yolu şirketi.

Son dönemde büyük yatırımlar yapan şirket, bu yılın ilk dokuz ayında yaklaşık 2 milyon yolcu taşıdı.

Özbekistan Hava Yolları, 1992 yılında kuruldu. Sivil havacılık alanında büyük yatırımlar yapan şirket, bu yatırımların meyvesini toplamaya başladı.

Orta Asya'nın en büyük hava yolu olmayı başaran  Özbekistan Hava Yolları, 2014 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 2 milyon yolcu taşıyarak yüzde 96 doluluk oranına ulaştı.

28 Ocak’ta kuruluşunun 23'üncü yılını kutlamaya hazırlanan firma, havacılık sektörünün önde gelen kurumları ile anlaşmalar yaptı. Bu kapsamda Taşkent’te Boeing’le ortak uçak bakım merkezi kurulacak.

Filo yenileme çalışmalarını da tüm hızıyla sürdüren kuruluş, 25 ülkede açtığı temsilcilikler ve 14 bin çalışanıyla Avrupa, Asya ve Amerika kıtalarında 40’dan fazla noktaya uçuyor.

Özbekistan Hava Yolları Genel Müdür Yardımcısı Akmal AKBAROV, ülkenin gelişen dış ilişkilerine ve turizm sektöründeki atılımlarına paralel olarak kendilerinin büyüdüğünü söyledi.

Akbarov  "Taşkent, Semerkant, Buhara ve Hiva gibi Tarihi Büyük İpek Yolu üzerindeki büyük tarihi şehirlere sahip olduğumuz için  önemli derecede turist taşımaktayız. Son yıllarda artan nüfusumuz ve turizm potansiyelimizden dolayı uçak filomuzda ve havaalanlarımızda büyük bir modernizasyon çalışması yaptık. Sovyet döneminden kalan uçakların yerine 240-260 yolcu kapasiteli Boeing 767 ve 150 yolcu kapasiteli Airbus A320 uçaklar alarak filomuzu yenileyerek büyüttük." diye konuştu.

Akmal AKBAROV, hava alanlarının modernizasyon çalışmalarının büyük oranda tamamladıklarını ve uluslararası taşımacılık kriterleri için gerekli tüm alt yapı hizmetlerini verdiklerini söyledi.

Türkiye hattının kendileri için son derece önemli olduğunu belirten AKBAROV, gelecekte Türk Hava Yolları ile işbirliği anlaşmaları yapabileceklerini de belirtti.

Özbekistan Hava Yolları ile Türk Hava Yolları haftanın 7 günü Taşkent-İstanbul arasında karşılıklı seferler düzenliyor.

Bu seferlerde ayda ortalama 150 bin yolcu taşınıyor.

Türk Hava Yolları Taşkent'e kargo taşımacılığı da yapıyor.


Anahtar Kelimeler: Özbekistan Hava Yolları,

Diğer Haberler