orta-asya-avrupa-birligi-zirvesi-kirgizistanin-colpon-ata-sehrinde-gerceklest

Orta Asya - Avrupa Birliği Zirvesi Kırgızistan'ın Çolpon Ata şehrinde gerçekleştirildi

Zirveye, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Tacikistan, Türkmenistan liderleri ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel katıldı.

02 Haziran 2023 16:08

Kırgızistan’da 2. Orta Asya - Avrupa Birliği Zirvesi yapıldı. 

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un ev sahipliğinde yapılan zirveye, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Nurmuhammet Amannepesov katıldı. 

Zirve öncesi liderler, ikili ilişkilerin ele alındığı görüşmeler gerçekleştirdi. Daha sonra Congress Hall salonunda, Orta Asya – Avrupa Birliği Zirvesi başladı. 

Zirveye başkanlık eden ve zirvenin açılış konuşmasını yapan Caparov, Orta Asya ve Avrupa Birliği işbirliğinin, barış, istikrar ve kalkınma açısından büyük potansiyele sahip olduğunu, bölgenin, eski İpek Yolu’nu tekrar canlandırma potansiyeli taşıdığını söyledi. 

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ise, Orta Asya’daki doğrudan yatırımın yüzde 40’ının Avrupa Birliği'ne ait olduğunu belirtti. 

Enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı, bölge ülkeleri tarafından teklif edilecek her türlü projeye açık olduklarını dile getirdi.

Diğer yandan Orta Asya - Avrupa Birliği Zirvesi'nin bir sonraki toplantısının Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in teklifi ile Özbekistan'da gerçekleştirilmesine karar verildi.
 

Diğer Haberler