orta-asya-buzullari-hizla-eriyor

Orta Asya Buzulları Hızla Eriyor

Tacikistan ve Kırgızistan’nın en büyük su rezervlerine kaynaklık eden buzullar, küresel ısınmayla birlikte hızla eriyor.

21 Kasım 2014 14:33

1970'li yıllarda Kırgızistan bölgedeki buzulların yüzde 45’ne ev sahipliği yapıyordu. Ülkede 8 binin üzerinde olan buzul sayısı, aradan geçen süre zarfında küresel ısınma ve diğer faktörlerin etkisiyle hızla düştü. Şu sıralar buzul sayısının altı bin civarında olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, önümüzdeki 20 yıl içinde buzullardaki yok olma oranının yüzde 35’lere kadar ulaşacağı uyarısında bulunuyor. Bölgedeki buzulların hızla erimesinin sebebi sadece küresel ısınma değil. 

Dünyanın en büyük çevre felaketlerinden birinin yaşandığı Aral Gölü’ndeki kuruma ve buradan kalkan tuz bulutları da, buzulların erimesine sebep olarak gösteriliyor. Tanrı Dağları ile Pamir dağları, buzul yok olmasından en fazla etkilenen bölge. Buzullara yakın bölgelerdeki madencilik faaliyetleri ile halkın çevreye duyarsızlığı da, buzulların erimesine sebep başka önemli etkenlerden. Buzulların hızla yok olması Tacikistan ve Kırgızistanı su kaynakları kadar enerji açısından da etkileyecek. Su kaynaklarının azalmasıyla bölgenin en büyük iki elektrik enerjisi ülkesi bu konumunu kaybedecek.

Kırgızistan Başbakan Birinci Yardımcısı Tairbek Sarpaşev, sadece Orta Asya’nın değil dünyanın ekolojik tehdit altında olduğunu vurguladı. Sarpaşev “Kırgızistan olarak değil, dünya genelinde tedbirler alınması gerekiyor. Aksi halde 20-30 yıl sonra gelecek nesillerimizin çok çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kalma ihtimali var” dedi.

Anahtar Kelimeler: orta asya, buzullar, tacikistan, kazakistan, küresel ısınma,

Diğer Haberler