orta-asya-da-yasanan-kuraklik

Orta Asya’da yaşanan kuraklık

Kırgızistan, Kazakistan ile yaptığı sulama suyu paylaşımını geçici olarak durdurma kararı aldı.

14 Ağustos 2023 11:32

Geçen ay enerji sektöründe olağanüstü durum ilan eden Kırgızistan, kuraklık ve su kaynaklarının azalması nedeniyle Kazakistan’la sulama suyu paylaşımını durdurdu.

Geçici olarak uygulanacak olan bu karar, bu yıl ülkede kendini şiddetli bir şekilde hissettiren kuraklık ve bunun sonucu olarak da barajlara gelen su miktarının düşmesi nedeniyle alındı.

Kırgızistan’ın Tarım Bakanlığı, Ağustos ayının ikinci çeyreğinden itibaren uygulanmakta olan bu kararın, Kazakistan hükümeti yetkilileriyle yapılan görüşmeler sonucu alındığını açıkladı. 

Talas’taki Kirov Barajından, Kazakistan'ın talebi üzerine Temmuz ayında aylık limitin üstünde sulama suyunun bırakıldığı, bu nedenle de Ağustos’ta sulama suyunun verilemeyeceği belirtildi.

Bakanlık, bu yılki rekor sıcaklar nedeniyle Kazakistan’ın su ihtiyacının arttığını ve Temmuz ayında Kırgızistan’dan saniyede 40 küp yerine 45 küp su aldığını açıkladı. Ayrıca bakanlık, Kazakistan’ın önemli tarım suyu kaynağını oluşturan Kırgızistan’daki Çu ve Talas nehirlerinde de bu yıl su miktarının ciddi oranda düştüğüne dikkat çekti.

Kırgızistan, Orta Asya’nın en önemli su kaynaklarına sahip olmasına rağmen bu yıl 1 Ağustos’tan itibaren enerji sektöründe olağanüstü hal ilan etti. 31 Aralık 2026'ya kadar uygulanacak olan bu karar, iklim değişikliği, nehirlerdeki suların azalması, enerji tüketiminin hızla artması ve kapasite eksikliği gibi nedenlerden ötürü alındı.

 

Anahtar Kelimeler: su, Kırgızistan, kuraklık,

Diğer Haberler