orta-asya-daki-en-buyuk-iki-nehirden-biri-olan-amuderya-ya-yeni-kopru-yapildi

Orta Asya’daki en büyük iki nehirden biri olan Amuderya’ya yeni köprü yapıldı

Harezm vilayetini Karakalpakistan ile bağlayan ve ulaşımı hızlandıran köprünün açılışına Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev katıldı.

01 Mart 2024 16:26

13 Aralık 2020’de Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in Harezm vilayetinde yaptığı toplantıda Amuderya ırmağının üzerine modern bir köprü kurulmasına karar verilmişti. 3 yıllık inşaat çalışmalarının ardından köprü bugün hizmete sunuldu. Köprünün açılışını ise Cumhurbaşkanı Mirziyoyev yaptı.

Yeni köprü, hem tren hem de otomobil geçişine olanak sağlıyor.

Bugüne kadar duba köprüsü kullanılan ırmakta, bahar aylarında buzların erimesiyle su seviyesi yükseliyor ve köprüde geçişi engelliyordu. Yeni köprü ile Harezm’den Nukus’a ulaşım için katedilen 180 kilometrelik mesafe kısaldı.

Toplam uzunluğu 423 metre olan köprü, günde 12 bin otomobile kadar geçiş imkanı sağlayacak. Köprü üzerine kurulan tren hattı da, günde 24 trene hizmet verme kapasitesine sahip. 

Yeni köprü, yük taşımacılığı süresini 6 saate indirmekle birlikte lojistik masraflarından da tasarruf edilmesine imkan sağlayacak. İlerleyen dönemlerde köprünün, Özbekistan’dan Kazakistan’a ve Rusya’ya olan tren seferlerinde yeni rota olarak kullanılması hedefleniyor.  

Anahtar Kelimeler: orta asya, amuderya, nehir, köprü,

Diğer Haberler