orta-asya-devletleri-parlamento-baskanlari-turkistan-da-toplandi

Orta Asya Devletleri Parlamento Başkanları, Türkistan’da toplandı

Kazakistan’ın Türkistan kentinde Orta Asya Devletlerinin Birinci Parlamentolararası Forumu düzenlendi.

10 Şubat 2023 20:28

Kazakistan Senato Başkanı Maulen Aşimbayev’in ev sahipliğinde düzenlenen foruma Kırgızistan Meclis Başkanı Nurlanbek Şakiyev, Özbekistan Senato Başkanı Tanzila Narbayeva, Tacikistan Meclis Başkanı Mahmadtair Zokirzada ve Türkmenistan Meclis Başkanı Yardımcısı Gurbanmurat Aşirov katıldı.

Aşimbayev, forumun açılış konuşmasına Türkiye’nin 10 ilini etkileyen ve “asrın felaketi” olarak nitelendirilen depremlerde çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinden dolayı kardeş Türk halkına başsağlığı dileyerek başladı.

Hem komşu hem kardeş ülkeler arasındaki siyasi, ekonomi ve kültürel ilişkileri geliştirmenin her zaman öncelikli konu olduğunun altını çizen Aşimbayev, özellikle parlamentolararası bağları pekiştirmenin önemine işaret etti.

Aşimbayev, şu anda Orta Asya ülkeleri arasındaki diyaloğun yeni düzeye ulaştığına dikkati çekerek “Uluslararası ilişkilerin krizle karşı karşıya olduğu bu dönemde devletlerimiz arasındaki sıkı işbirliğinin gerekli kurumlar tarafından desteklenerek daha da geliştirilmesi çok önemli.” ifadesini kullandı.

İlk kez düzenlenen forumun, Orta Asya devletlerinin parlamentoları arasında işbirliğinin ana yönlerinin ele alınacağı geleneksel diyalog alanına dönüştürülmesinin kararlaştırıldığı vurgulandı. Forumda yasama deneyiminin paylaşımı, bölgenin su kaynakları, çevre ve enerji gibi acil sorunlarına çözümlerin ortak üretilmesi gibi konular masaya yatırıldı.

Forum sonunda “Türkistan” bildirisi kabul edildi. Bildiride, tarafların Orta Asya devletleri arasında kapsamlı bir ortaklığı desteklemek için parlamentolararası bağların daha da güçlendirilmesini teyit ettikleri belirtildi.

Orta Asya Devletleri Parlamento Başkanları, birlikte Türkistan’daki Hoca Ahmet Yesevi Türbesi’ni de ziyaret etti.

Diğer Haberler