orta-asya-japonya-diyalogu-dusanbede-toplandi

“Orta Asya – Japonya Diyalogu" Duşanbe'de Toplandı

Toplantının gündemi; ulaştırma, lojistik, turizm alanlarında işbirliği ve bölgesel güvenlik konuları...

31 Ocak 2018 14:49

“Orta Asya + Japonya Diyalogu” ülkelerin Dışişleri Bakan Yardımcıları, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de bir araya geldi.

Tacikistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nizamettin Zahidi’ nine ev sahipliği ve başkanlığında yapılan toplantıya Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile Japon Dışişleri Bakanlığı’nın Orta Asya’dan sorumlu daimi temsilcisi Büyükelçi Toshihiro Aiki katıldı.

Toplantılarda Türkmenistan’ı, Dışişleri Bakan Yardımcısı Vefa Hacıyev temsil etti.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre toplantının gündeminde ulaştırma, lojistik ve turizm konuları vardı. Turizm sektörünü geliştirmek ve Orta Asya’da  sanayi sektörünün ekonomik verimliliğini artırmak için, eğitim alanında işbirliği ve bilgi paylaşımının önemine dikkat çekildi ve bu konuların detayları görüşüldü.

Toplantıda ayrıca bölgesel güvenlik konuları da ele alındı. Orta Asya bölgesinde güvenlik sorunlarının birlikte çözülmesinin önemi üzerinde duruldu. Katılımcı ülkeler, Orta Asya ülkelerinin ekonomik istikrarı, halkların güvenlik ve refahı için daha fazla işbirliği yapmanın ve ilişkileri derinleştirmenin gerekliliğine dikkat çektiler.

Duşanbe’de 12. toplantısını yapan “Orta Asya – Japonya Diyalogu”  Japonya’nın girişimi ve Orta Asya ülkelerinin katılımıyla 2004 yılında kuruldu ve 2017 -2018 dönem başkanlığı Tacikistan tarafından yürütülüyor.

Anahtar Kelimeler: Orta Asya, Japonya,

Diğer Haberler