orta-asya-liderleri-aral-icin-toplanacak

Orta Asya Liderleri, Aral için toplanacak

24 Ağustos’ta IFAS dönem başkanı Türkmenistan’ ın ev sahipliğinde  yapılacak zirveye, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan liderlerinin katılması bekleniyor.

02 Ağustos 2018 07:02

Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu (IFAS) başkanlığını yürüten Türkmenistan, fona üye ülkelerin Devlet Başkanları zirvesine ev sahipliği yapacak.

Dışişleri Bakanı Raşit MeredovUn konu ile ilgili olarak bakanlar kurulu toplantısında verdiği bilgiye göre liderler zirvesi, 24 Ağustos tarihinde, Türkmenistan’ın Hazar Denizi kıyısındaki turizm merkezi Avaza’da yapılacak.

IFAS liderler  zirvesi için,  ilgili ülkeler ile zirve gündeminin görüşüldüğünü ifade eden bakan Meredov, zirvede imzalanacak belgelerin hazırlıklarının da devam ettiğini bildirdi.

Dışişleri bakanının bilgilendirmesinin ardından açıklama yapan Devlet Başkanı  Gurbanguli Berdimuhammedov,  Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu dönem başkanı olduklarını hatırlattı. Aral Denizi’ndeki ekolojik durumun iyileştirilmesi için uluslararası işbirliğine hazır olduklarını kaydeden Türkmen lider; bu konuda somut girişimlerde bulunduklarını vurguladı ve  Birleşmiş Milletler’in Aral için özel bir program hazırlaması ve örgütün konunun tarafı olmasını önerdiklerini hatırlattı.

Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu (IFAS) 5 Orta Asya ülkesi Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan liderlerinin ortak kararı ile 1993 yılında kuruldu. IFAS’ın  2017 – 2019 dönem başkanlığını Türkmenistan yapıyor. Bu dönemde fonun yürütme komitesi Aşkabat’ta bulunuyor.

Kaynak: A.A

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Uluslararası Aral'ı Kurtarma Fonu,

Diğer Haberler