orta-asya-nin-incisi-olarak-bilinen-kirgizistan-daki-isik-gol-de-cekilmeler-ya

“Orta Asya’nın İncisi” olarak bilinen Kırgızistan’daki Isık Göl’de çekilmeler yaşanıyor

Uzmanlar, son 10 yılda 1 metreden fazla çekilme yaşanan gölün kuruma tehlikesine karşı acil önlemlerin alınması gerektiğini belirtiyor. 

10 Mart 2024 09:54

Orta Asya’nın en büyük gölü ve doğa harikası olan Isık Göl, son 10 yılda 1 metreden fazla çekilme yaşadı.

Kırgızistan’ın Doğal Kaynaklar, Ekoloji ve Teknik Gözetim Bakanlığı uzmanları, Isık Göl'ün kıyısında 2011-2021 yılları arasında 95 santimetre, son iki yılda ise, 70 santimetrelik çekilme olduğunu tespit etti. 

Isık Göl’deki suyun azalmasının en önemli sebebi, göle su temin eden 80’den fazla nehirdeki su miktarının azalması ve söz konusu nehir sularının tarım için kullanılması. Ayrıca, Isık Göl’ü çevreleyen Tanrı Dağlarındaki kar ve buzulların, iklim değişikliği nedeniyle erimesi ve göldeki suyun aşırı sıcaklardan ötürü buharlaşması da bir başka sebep.

Uzmanlar, Isık Göl’ün de Aral Gölü gibi kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaması için, şimdiden tedbir alınmasını, Isık Göl bölgesinin tarımda damla sulama sistemine geçmesini ve daha az su gerektiren tarım çeşitlerinin teşvik edilmesini öneriyor.

Aynı zamanda turizm bölgesi olan Isık Göl, deniz seviyesinden 1608 metre yükseklikte yer alıyor. Ortalama derinliği 270 metre olan gölün uzunluğu 182 kilometre ve genişliği ise 60 kilometre.

Anahtar Kelimeler: orta asyanın incisi, kırgızistan, ısık göl,

Diğer Haberler