orta-asya-ve-japonya-diyalogu-toplantisi-askabatta-yapildi

Orta Asya ve Japonya Diyalogu Toplantısı Aşkabat'ta Yapıldı

Orta Asya Ülkeleri ve Japonya Diyaloguna  katılan  ülkelerin Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı Türkmenistan’ın ev sahipliğinde Aşkabat’ta yapıldı.

02 Mayıs 2017 11:27

Orta Asya Ülkeleri ve Japonya Diyaloguna  katılan  ülkelerin Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı Türkmenistan’ın ev sahipliğinde Aşkabat’ta yapıldı. Türkmenistan Dışişleri Bakanlığında yapılan toplantıya, Türkmen  Bakan Raşit Meredov’un yanı sıra, Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida, Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojidin Aslov, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abduldayev, Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdurrahmanov  ve  Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdülaziz Kamilov katıldı.

Toplantı sonrasında yapılan ortak açıklamada, bölgesel güvenlik, ticaret ve ekonomik yatırımlar, insani ve kültürel ilişkiler ile çevre ve doğal afetler konularında görüş alışverişinde bulunulduğu ve işbirliğini artırmaya yönelik önerilerin tartışıldığı kaydedildi. Katılımcı ülkelerin işbirliğini derinleştirmek amacıyla, Ulaştırma ve Lojistik Bölgesel Eylem Planı kabul edildi.

Dışişleri Bakanlarının ortak açıklamasında, Diyalog  Grubu işbirliğinin tüm katılımcı ülkelerin çıkarlarını dikkate alarak olumlu şekilde devam ettiğine dikkat çekildi. Açıklamada, 2017- 2018 dönemi çalışmalarının Tacikistan’ın dönem Başkanlığında yürütülmesi ve 2018 yılında yapılacak  Dışişleri Bakanları 7. Toplantısının Tacikistan’da yapılmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

2004 yılında bölgesel işbirliğinin geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla Japonya tarafından kurulan Orta Asya + Japonya Diyalogu, 2015 yılından  bu yana Türkmenistan’ın başkanlığında devam ediyordu.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Aşkabat, Orta Asya, Japonya Diyalogu,

Diğer Haberler