orta-asyanin-en-buyuk-endustriyel-ve-kultur-merkezi-taskent

Orta Asya'nın en büyük endüstriyel ve kültür merkezi: Taşkent

Ülkenin modern yüzünü simgeleyen Özbekistan başkenti değerli tarihi yapıları da barındırıyor.

30 Mayıs 2022 16:18

Özbekistan Cumhuriyeti'nin başkenti Taşkent aynı zamanda Taşkent vilayetinin merkezi. Kent ayrıca, Orta Asya'nın en büyük endüstriyel ve kültür merkezlerinden biri.

Taşkent, Özbekistan’ın kuzeydoğusunda Siriderya’nın (Seyhun) sağ kollarından Chirchik Nehri vadisinde kurulu. Şehrin yer aldığı bölgenin en eski adı kaynaklarında Çaç olarak geçer.

Yüzölçümü 334,8 kilometre kare olan kette, yaklaşık 3 milyon kişi yaşıyor. Orta Asya'nın en büyük başkenti olan Taşkent, geniş caddelere, büyük meydanlara ve tertemiz sokaklara sahip. Şehrin yüzde 30'undan fazlası yeşillik alanlardan oluşur.

Ülkenin modern yüzünü simgeleyen Taşkent'te, yüksek binaların, restoranların ve kafelerin yanı sıra farklı dönemleri yansıtan tarihi yapılara rastlamak mümkün. Barak Han Medresesi, Tilla Şeyh Camisi ve Hazreti İmam Camisi onlardan sadece birkaç tanesi.

Orta Asya'daki en yüksek yapı olarak bilinen Taşkent televizyon kulesi, ilginç mimarisi ve şehri izlemeye imkan sağlayan seyir terasıyla en çok ziyaret edilen mekanlar arasında öne çıkıyor.  

Taşkent şehir merkezinde bulunan Müstakillik Meydanı da Taşkent’te mutlaka görülmesi gereken mekanlar listesinde.

Başkentin 1977'de faaliyete geçen, adeta sanat eseri niteliği taşıyan görkemli metrosu bile bu şehri ziyaret etmek için yeterli bir sebep.

 

Diğer Haberler