orta-asyanin-en-buyuk-olimpiyat-kompleksi

Orta Asya'nın en büyük “Olimpiyat Kompleksi”

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan Orta Asya'nın en büyük “Olimpiyat Kompleksi” 1.466.400 m2.

15 Eylül 2021 10:47

Olimpiyat Kompleksi, Türk inşaat firması Polimeks tarafından inşa edildi. Kompleksin bünyesindeki Su Sporları Kompleksi ve ülkenin sembolü Ahal-Teke atlarından ilham alınarak tasarlanan Olimpiyat Stadyumu’nun üzerinde bulunan “At Başı” heykeli, boyutları nedeniyle Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. 

Aşkabat Olimpiyat Kompleksi’nde 45 bin kişilik stadyum, 15 bin kişilik arena, 5 bin kişilik su sporları merkezi, 4 bin kişilik kapalı tenis kompleksi, 5 bin kişilik kapalı atletizm salonu, 450 ve 800 yatak kapasiteli 2 otel, 12 bin kişi kapasiteli sporcu rezidansları, kültür merkezleri mevcut.

Olimpiyat Kompleksi’nde ayrıca, 6 bin kişi kapasiteli velodrom, antrenman salonlarının da yer aldığı 5 bin kapasiteli spor salonu, 15 bin kapasiteli büyük arena, tıp ve rehabilitasyon merkezi, basın merkezinin de yer aldığı 800 yataklı otel, iş merkezi, 1000 kişilik restoran, açık spor sahaları, yapay göl, açık / kapalı otoparklar, antrenman tesisleri, futbol sahası ve atletizm pistinden oluşan 1000 kişi kapasiteli çok amaçlı spor tesisi ve açık kafeteryalar yer alıyor.

Aşkabat Olimpiyat Kompleksi, aynı zamanda sporcu konaklama alanlarından, tüm müsabaka ve antrenman tesislerine doğrudan ulaşım sağlayan 5 kilometrelik monoray sistemi sayesinde dünyada kendi toplu ulaşım altyapısı olan tek spor kompleksi olarak anılıyor.

Olimpiyat Kompleksi, Eylül 2017’de “5. Asya Kapalı Salon ve Dövüş Sanatları Oyunları”na ev sahipliği yapmıştı.

 

Diğer Haberler