osmanli-tarihinin-kirim-daki-izleri-corguna-kulesi

Osmanlı tarihinin Kırım’daki izleri: Çorguna Kulesi

Çorguna Köyü'nde bulunan kule 16. yüzyılda inşa edildi.

12 Ağustos 2021 10:51

19. yüzyılda Çorguna'nın sâkinleri olan Kırım Tatarları arasında yaygın olan söylentíye göre konak ve kule "Kara Kadı" olarak bilinen bir Osmanlı kadısı tarafından inşa ettirilmişti.

Söylentinin doğruluğu tespit edilemese de, 1660'larda Evliya Çelebi'nin o sırada kulenin ve konağın sahibi olan Mustafa Ağa ve Ahmed Ağa'nın misafiri olduğunu bilmekteyiz.

Evliya Çelebi'nin anlattığına göre, Çorguna Kulesi'nin demir kapılarının önünde asma köprüler bulunmaktaydı.

Çorguna Kulesi'ni inceleyen 19. yüzyıl sonlarının Kırım  araştırmacısı Alexandre Bertier de la Garde kulenin özelliklerine bakarak onun savunma maksadıyla inşa edilmiş olamayacağı hükmüne varmaktadır. Bununla birlikte, mimarî özelliklerine bakıldığında,
kulenin kısmen bir savunma fonksiyonu olabileceği akla gelmektedir. Bu kuleye benzer yapılar, ikâmet kulesi olarak bilinmektedir.

Batı Anadolu kırlık kesiminde ve Balkanlarda toprak sahipliği ile bağlantılı olarak karşımıza çıkan, kuleyi andıran bir köy evi (yazlık evi) tipidir. Her halükârda, Bertier de la Garde kulenin kesinlikle bir Ceneviz veya Yunan yapısı olmayacağı, açık Osmanlı özellikleri taşıdığı kanaatindedir.

Diğer Haberler