ozbek-kazak-bolgelerarasi-is-forumu-taskentte-yapildi

Özbek-Kazak Bölgelerarası İş Forumu Taşkent'te yapıldı

Özbek-Kazak Bölgelerarası İş Forumu, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te gerçekleştirildi.

21 Aralık 2022 19:07

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in Özbekistan’a yaptığı ziyaret kapsamında düzenlenen forum, Özbekistan Başbakan Yardımcısı, Yatırım ve Dış Ticaret Bakanı Cemşid Hocayev ile Kazakistan Başbakan Yardımcısı, Ticaret ve Entegrasyon Bakanı Serik Cumangarin'in eş başkanlığında yapıldı.

Forumun açılışında konuşan Özbekistan Başbakan Yardımcısı, Yatırım ve Dış Ticaret Bakanı Hocayev, Kazakistan'ın ülkesinin en önemli ticari-ekonomik ortaklarından olduğunu belirterek, Kazakistan ile ilişkileri her alanda geliştirmek istediklerini ifade etti.

Hocayev, son yıllarda iki ülke arasındaki ticaret hacminin iki kattan fazla arttığını ve bu yılın sonunda 5 milyar dolara yaklaşacağını, yakın yıllarda ise bunu 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Özbekistan'da Kazak sermayeli 1.200 işletmenin faaliyet gösterdiğini, sadece bu yılın 9 ayında Kazak sermayeli 130 şirket kurulduğunu anlatan Hocayev, günümüzde iki ülke arasında toplam 3 milyar doları aşkın 30'a yakın ortak projenin hayata geçirildiğini kaydetti.

Hocayev, iki ülkenin otomotiv, elektronik, enerji, ilaç, kimya, tekstil sanayi ve inşaat malzemeleri üretimi gibi alanlarda verimli iş birlikleri yapabileceğini söyledi.

"Hedefimiz ikili ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak"

Kazakistan Başbakan Yardımcısı, Ticaret ve Entegrasyon Bakanı Serik Cumangarin de Özbekistan'ın, ülkesinin Orta Asya bölgesindeki kilit ve önemli ortağı olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasında gelişen ticari ve ekonomik ilişkilerin ikili iş birliklerinin lokomotifi olduğunu vurguladı.

Cumangarin, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in Aralık 2021’de Kazakistan'a yaptığı resmi ziyaret sırasında iki ülke cumhurbaşkanının, hükümetlerini ikili ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmakla görevlendirdiğini anımsatarak, bu hedefe ulaşmak için çabalarının sürdüğünü, bu yılın 10 aylık verilerine göre ikili ticaret hacminin yüzde 35 artışla 4,1 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Forumun ardından iki ülke arasında tarım alanında yatırım projeleri ve ticari iş birliğini içeren Yol Haritası, Özbekistan'ın Semerkant ile Kazakistan'ın Türkistan şehirleri arasındaki ticari, ekonomik, kültürel ve insani alanlarda iş birliğinin geliştirilmesine ilişkin anlaşma, iki ülke iş adamları ve şirketleri arasında iş birliğinin artırılmasını öngören, toplam tutarı 3 milyar dolar olan ticari ve yatırım anlaşmaları imzalandı.

Diğer Haberler