ozbekistan-2022de-onemli-uluslararasi-toplantilara-ev-sahipligi-yapacak

Özbekistan, 2022'de önemli uluslararası toplantılara ev sahipliği yapacak

Özbekistan, 2022 yılında önemli uluslararası toplantı ve etkinliklere ev sahipliği yapacak.

03 Ocak 2022 11:58

Özbekistan'da bu yıl Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ülkeleri devlet başkanları zirveleri ile Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Bölgelerarası Birinci Forumu gerçekleştirilecek.

Adı değiştirilen Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) ilk zirvesi, bu sene Özbekistan’da düzenlenecek.

Taşkent'te yapılacak zirvede örgütün kurumsallaşması, üye ülkeler arasındaki iş birliğinin derinleştirilmesi ve ticari-ekonomik bağların güçlendirilmesiyle ilgili bir dizi kararın alınması bekleniyor.

Teşkilatta Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan "üye", Macaristan ve Türkmenistan "gözlemci üye" olarak yer alıyor.

ŞİÖ Zirvesi Semerkant'ta yapılacak

Özbekistan, bu yıl ayrıca Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak.

Tarihi Semerkant şehrinde yaz aylarında yapılacak zirve, Eylül 2021’de İran’ın örgüte tam üye kabul edilmesinden sonra gerçekleştirilecek ilk ŞİÖ Zirvesi olacak.

Çin, Rusya, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Pakistan, Hindistan ve İran’ın üyesi olduğu örgütte Afganistan, Moğolistan ve Belarus "gözlemci", Türkiye ise "diyalog ortağı" olarak yer alıyor.

ŞİÖ Zirvesi'nde örgütün birçok ülkesiyle ortak sınırları bulunan Afganistan’daki durumun detaylı görüşülmesi ve önemli kararların alınması bekleniyor.

BDT Bölgelerarası Birinci Forumu

Özbekistan'da bu yıl Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Bölgelerarası Birinci Forumu düzenlenecek.

Bu yıl ilki yapılacak forumda BDT üyesi ülkelerin farklı bölgeleri ve eyaletleri arasındaki ticari-ekonomik ve diğer alanlardaki iş birliklerinin geliştirilmesiyle ilgili konuların ele alınması planlanıyor.

Özbek gazeteci Abduvali Saybnazarov, ülkede 2022 yılında yapılacak toplantıların, Özbekistan'ın dünyaya açıldığının ve uluslararası arenada daha etkin rol almaya başladığının göstergesi olduğunu söyledi.

Saybnazarov, Özbekistan'ın bu yıl ŞİÖ ve TDT gibi örgütlerin devlet başkanları zirvelerine ev sahipliği yapacak olmasının ülkenin uluslararası arenadaki otoritesini arttıracağını kaydetti.

Diğer Haberler