ozbekistan-39-daki-angren-pap-demiryolu-insaati

Özbekistan'daki Angren-Pap Demiryolu İnşaatı

Tacikistan'ı baypas ederek Fergana Vadisi'ni diğer bölgelere bağlayacak demiryolunda rayların döşenmesinin ardından deneme amaçlı ilk lokomotif sefer yaptı.

01 Haziran 2016 14:35

 Özbekistan'da, Tacikistan'ı baypas ederek 10 milyon insanın yaşadığı Fergana Vadisi'ni ülkenin diğer bölgelerine bağlayan Angren-Pap demiryolunda rayların döşenmesinin ardından ilk deneme seferi gerçekleştirildi.

Özbekistan Demiryolları İşletmesi'nden yapılan açıklamada, deniz seviyesinden 2 bin 200 metre yüksekte bulunan Kamçık Yüksek Dağ Geçidi'nden geçen ve ülkenin stratejik öneme sahip Fergana Vadisi'ni diğer bölgelere bağlayan demiryolunun son raylarının döşenmesinin ardından deneme amaçlı ilk lokomotifin sefer yaptığı belirtildi.

İşletmeden şubat ayında yapılan açıklamada, 123 kilometre uzunluğundaki Angren-Pap demiryolunun maliyetinin 1 milyar 680 milyon dolar olduğu ve projenin 2 yılda tamamlandığı kaydedilmişti.

Kamçık Yüksek Dağ Geçidi'nde uzunluğu 19,1 kilometre olan 2 tünelin de proje kapsamında inşa edildiği ve demiryolunun ülke için stratejik önem taşıdığı vurgulanmıştı.

Ülkenin doğusundaki yaklaşık 10 milyon insanın yaşadığı Fergana Vadisi'ni diğer bölgelerle bağlayacak Angren-Pap Demir yolu Projesi'nin finansmanında Özbekistan Demiryolları İşletmesi ve Özbekistan ve Kalkınma Fonu'nun yanı sıra uluslararası finans kurumlarının sağladığı krediler de kullanıldı.

Çin ile Avrupa'nın Orta Asya üzerinden bağlanmasında önemli bir güzergah olan söz konusu hattın resmi açılışının bu ay yapılması planlanıyor.

Söz konusu demir yolunun faaliyete geçmesiyle, Özbekistan'ın Fergana Vadisi ile ülkenin diğer bölgeleri arasındaki demiryolu taşımacılığı için Tacikistan topraklarının kullanılmasına ihtiyaç duyulmayacak. (Anadolu Ajansı)


Anahtar Kelimeler: Özbekistan,

Diğer Haberler