ozbekistan-da-turk-yayinevlerinin-de-katildigi-2-uluslararasi-kitap-fuari-acil

Özbekistan’da, Türk yayınevlerinin de katıldığı 2. Uluslararası Kitap Fuarı açıldı

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te 2. Uluslararası Kitap Fuarı başladı.

06 Nisan 2023 13:23

Özbekistan İslam Medeniyeti Merkezinin İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ile Türk Tarih ve Kültür Vakfı (TÜRKTAV) işbirliğinde düzenlediği 2. Uluslararası Kitap Fuarı, Taşkent’teki Hazreti İmam Külliyesi'nde başladı.

Özbekistan İslam Medeniyeti Merkezi Başkanı Şaazim Minovarov, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkeden 100’e yakın yayınevinin katıldığı fuarın açılışında yaptığı konuşmada, ikincisi düzenlenen fuarın bu yıl daha geniş coğrafyayı kapsadığını ve ilk defa yabancı ülkelerden de yayınevlerinin katıldığını kaydetti.

TÜRKTAV Genel Başkanı Nizamettin Aykurt da bu fuara katılmaktan büyük bir onur duyduklarını ifade ederek vakfın, geçen sene işbirliği memorandumu imzaladığı Özbekistan İslam Medeniyeti Merkezi ile işbirliklerini giderek geliştirdiğini ve bu memorandum çerçevesinde çeşitli ortak etkinliklere başladıklarını belirtti.

Bu çerçevede ilk olarak Ankara’da İslam Medeniyeti Merkezinin Özbekistan Tanıtım Sergisi’ni düzenlediklerini, daha sonra 20 uzmanla 8 ay boyunca Osmanlı arşivlerinde yaptıkları ortak çalışmalar sonucunda arşivlerdeki Özbekistan ile ilgili 23 bin belgeyi tespit ederek kopyasını çıkarttıklarını belirten Aykurt, bugün ayrıca Osmanlı arşivlerindeki bu belgelerin kopyaları ile Türkiye’den getirdikleri 100’den fazla kitabı, İslam Medeniyeti Merkezinin kütüphanesine hediye edeceklerini vurguladı.

Aykurt, ayrıca Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamid'in çektirdiği bu topraklarla ilgili 66 fotoğrafın kopyasını da bu fuarda sergilediklerini ve fuarın ardından İslam Medeniyeti Merkezine armağan edeceklerini sözlerine ekledi.

Daha sonra Aykurt, Özbekistan ile ilgili Osmanlı arşivlerindeki 23 bin belgenin dijital kopyasını, İslam Medeniyeti Merkezine hediye edilmek üzere Minovarov'a teslim etti.

Fuar kapsamında, ayrıca 2. Abdülhamid’in çektirdiği bu topraklarla ilgili fotoğraflar da sergileniyor.

 

Diğer Haberler