ozbekistan-devlet-baskani-turkmenistan-39-da

Özbekistan Devlet Başkanı Türkmenistan'da

14 Aralık 2016’da göreve başlayan Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev, ilk resmi ziyaretini Türkmenistan’a yaptı.

06 Mart 2017 15:33

14 Aralık 2016’da göreve başlayan Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev,  ilk resmi ziyaretini Türkmenistan’a yaptı.

Türkmenistan devlet başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un davetlisi olarak  2 günlük resmi ziyaret için Aşkabat’a gelen Mirziyoyev, törenle karşılandı.

Berdimuhammedov ve konuğu  Mirziyoyev’in başbaşa görüşmesinden sonra heyetler arası görüşmelere geçildi. İki lider heyetler arası görüşmelere de başkanlık etti.

Heyetler arası görüşmelerin ardından iki ülke arasında; başta ekonomi ve kültürel konular olmak üzere çok sayıda işbirliği mutabakatı imzalandı.

Görüşmelerin ardından yapılan basın toplantısında, hem Türkmen Lider Berdimuhammedov hem de Mirziyoyev ziyarete verdikleri önemi vurguladı. 

Görüşmelerde, ikili ilişkilerin mevcut durumunu değerlendirdiklerini ifade eden Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov, ziyaretin; iki ülkenin kardeşlik ve dostluk temelindeki  uzun vadeli ilişkilerinin geleceğini belirleyeceği ve işbirliğini daha da güçlendireceğini söyledi.

2009 yılında hayata geçen Türkmenistan- Özbekistan-Kazakistan-Çin Doğalgaz Boru Hattı projesindeki işbirliğine vurgu yapan  liderler;  uluslararası ulaşım ve enerji güvenliği konusunda işbirliğini artıracaklarını ve  Orta Asya’yı  Orta Doğu ve Avrupa’ya bağlayacak Özbekistan-Türkmenistan-İran- Umman demiryolu ulaşım ağı projesinde de birlikte çalışamaya devam edeceklerini belirttiler.

Su sorunları  ve  Amu Derya ile Siriderya konusunda Birleşmiş Milletler hukukuna uygun hareket edeceklerini vurgulayan  her iki lider; Aral’ı  Kurtarma Fonu, uluslararası terör, uyuşturucu ile mücadele konularında da  ortak çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Özbekistan Devlet Başkanı Mirziyoyev’in Türkmenistan ziyareti yarın da devam edecek..

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov’un çok önem verdiği , Amuderya nehri üzerinde inşa edilen ve Türkmenabat ile Farab şehirlerini birbirine bağlayacak demiryolu ve kara ulaşımı köprülerinin açılışını birlikte gerçekleştirecekler.

Projeye Mirziyoyev’den de övgü geldi. Özbekistan Devlet Başkanı  projenin tarihi ipek yolunu yeniden canlandıracağını da  ifade etti.    





Diğer Haberler