ozbekistan-edebiyatinin-odullu-kadin-sairi-zulfiye

Özbekistan edebiyatının ödüllü kadın şairi: Zulfiye

Özbekistan edebiyatında önemli isimlerin başında yer alıyor Zulfiye.

01 Aralık 2021 21:16

1915 Taşkent doğumlu olan kadın şair 21. yüzyılın en iyi Özbek şairlerinden biri olarak tanınıyor. İlk şiir koleksiyonunu 17 yaşındayken yazan Zulfiye, Özbek kadınlar için ‘sevgi, vefa ve sadakati’ simgeliyor. Savaş yıllarında yazdığı şiirlerle mücadele ruhunu mısralara döken ve umut olan ünlü kadın şair, 1935 yılında kaleme aldığı şiirlerle Özbek halkının gönlünü kazanan şair Hamid Alimcan ile evlendi.

Her iki şairin aşkı Özbekistan’da ölümsüzleşirken, eşi Hamid Alimcan’ın 3 Temmuz 1944 yılında bir trafik kazasında kaybeden Zulfiye Alimcan, daha sonra yazdığı birçok şiirini eşine adayarak ve destanlarıyla oyun ve opera liberettosu yazarak dünya literatüründeki yerini aldı.

Şiirlerinde ağırlıklı olarak Özbek kadının sadakati, sağlam iradesi ve iyi kalpliliğini anlatan Zulfiye'nin Rusça, İngilizce, Almanca, Bulgarca, Çince, arapça, Farsça ve daha birçok dillere çevrilen şiirleri, Özbekistan’daki birçok şaire de ilham kaynağı oldu.     

Özbekistan Hükümeti tarafından ülkenin kültür gelişimine yaptığı katkı nedeniyle 1999 yılında Zulfiya Devlet Ödülü verilen Zulfiye 81 yaşında vefat etti.

Özbekistan'da birçok kurum ve müze Zulfiye ve Hamit Alimcan'ın adını taşıyor.

Diğer Haberler