ozbekistan-ile-unesco-arasinda-isbirligi-programi

Özbekistan ile UNESCO arasında işbirliği programı

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, UNESCO Genel Direktörü Audray Azoulay ile görüştü ve Özbekistan ile UNESCO arasında ilişkilerin geliştirilmesine yönelik işbirliği programı imzaladı.

09 Ekim 2018 08:12

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev temaslarda bulunmak üzere gittiği Fransa’da, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Audray Azoulay ile bir araya geldi.

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, görüşme sırasında Mirziyoyev ve Azoulay, taraflar arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi meselelerini ele aldı.

Mirziyoyev, Fransa’daki temaslarına UNESCO’daki görüşmelerle başlamasının önemini vurgulayarak, Özbekistan ile UNESCO arasında işbirliğinin sürekli olarak gelişmekte olduğunu kaydetti.

Azoulay da Özbekistan ile UNESCO arasındaki ilişkilerin gelişmesinde bu ziyaretin önemini vurguladı.

UNESCO Genel Direktörü, Özbekistan’ın tüm insanlığına ait olan kültürel ve tarihi mirasın korunmasına yönelik Özbekistan hükümetinin sürdürdüğü politikayı takdirle karşıladıklarını belirtti.

Azoulay ayrıca, Mirziyoyev’in UNESCO himayesinde Semerkant’ta Mirzo Uluğbey Uluslararası Enstitüsünin kurulması, Taşkent'teki Bilişim Teknolojileri Üniversitesi bünyesinde Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bölgesel Merkezi ve Semerkant Turizm Üniversitesi bünyesinde UNESCO Kürsüsü’nün oluşturulmasına yönelik önerilerini destekledi.

Görüşme sırasında Mirziyoyev ve Azoulay, gelecek sene Özbekistan’da Orta Asya genç bilimadamlarının bölgesel forumu ve kültürel mirasın korunmasında bilişim teknolojileri konulu Asya Forumu’nun birlikte gerçekleştirilmesi konusunda anlaştı. Görüşmenin ardından Mirziyoyev ve Azoulay, 2021'e kadar Özbekistan ile UNESCO arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik işbirliği programını imzaladı.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev göreve gelmesinden bu yana ilk Avrupa ziyareti çerçevesinde Fransa'da yarın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve diğer Fransız yetkililerle bir araya gelecek.

Anahtar Kelimeler: özbekistan, UNESCO, işbirliği,

Diğer Haberler