ozbekistan-senatosu-kirgizistan-ile-devlet-siniri-anlasmasini-onayladi

Özbekistan Senatosu, Kırgızistan ile devlet sınırı anlaşmasını onayladı

Genel Kurul Toplantısı'nda, iki ülke arasında 5 Eylül'de imzalanan Özbekistan-Kırgızistan devlet sınırı anlaşması görüşülerek kabul edildi.

04 Ekim 2017 16:24

Özbekistan Senatosu, Kırgızistan ile devlet sınırı anlaşmasına onay verdi.

Ülke parlamentosunun üst kurulu olan ve üç ayda bir toplanan Senatonun bugün düzenlenen Genel Kurul Toplantısı'nda, iki ülke arasında 5 Eylül'de imzalanan Özbekistan-Kırgızistan devlet sınırı anlaşması görüşülerek kabul edildi.

Genel Kurul'da konuşan Senato Uluslararası ve Dış Ekonomik İlişkiler, Yabancı Yatırım ve Turizm Komitesi Başkanı Alişer Kurmanov, güvenlik, istikrar ve iyi komşuluk atmosferinin oluşturulması meselelerinin Özbekistan'ın dış politikasındaki önceliklerden olduğuna dikkati çekerek, tarafların gösterdiği siyasi irade ve karşılıklı olarak kabul edilebilir çözüm bulma isteği sayesinde 26 yıl sonra ilk defa bu anlaşmanın imzalanmasının mümkün olduğunu belirtti.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in geçen ay Kırgızistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile birlikte imzaladığı devlet sınırı anlaşması, 28 Eylül'de Kırgızistan parlamentosu tarafından kabul edilmesinin ardından 2 Ekim'de Cumhurbaşkanı Atambayev tarafından imzalanmıştı.

İki ülke arasında uzun bir aradan sonra, geçen sene yeniden başlatılan sınır belirleme görüşmelerinin ardından geçen ay Bişkek'te imzalanan anlaşma, iki ülke arasındaki toplam sınırın taraflar arasında uzlaşma sağlanan yüzde 85'lik kısmını belirliyor.

Özbekistan ve Kırgızistan arasında, bağımsızlığın ardından başlayan sınır belirleme çalışmaları sonucunda, taraflar arasındaki yaklaşık bin 400 kilometrelik ortak sınırın bin 170 kilometresi üzerinde uzlaşma sağlanırken, kalan 36 tarışmalı bölge veya 217 kilometre sınırın belirlenmesine yönelik çalışmalar ise devam ediyor.

Anlaşma, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev tarafından imzalanmasının ardından taraflar arasında yapılacak onay belgelerinin teatisinden sonra yürürlüğe girecek. (A.A)

Anahtar Kelimeler: Özbekistan, Kırgızistan, Sınır Anlaşması,

Diğer Haberler